Gyurcsány Auschwitzban: nem felejtünk!

Az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban több mint ötven ország képviselői nemzetközi megemlékezést tartanak.

A 18. számú barakknál elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette: nem felejtjük el, és másoknak sem engedjük, hogy el akarják feledtetni velünk a holokauszt tragédiáját.

A magyar kormányoknak egyszer és mindenkorra az örökkévalóságig terjedő kötelessége, hogy megértsék és megtanulják, nem lehet megbékélni a gyűlölettel. Nem lehet megengedni, hogy a gyűlölet mozgassa a közöttünk lévő világot. Nem lehet megengedni, hogy származás, vallás, meggyőződés, kulturális vagy másfajta identitás alapján különbséget tegyünk ember és ember között - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Aki Auschwitzot megtagadja, az nem egyszerűen holokauszttagadó, hanem jövőtagadó. Védjük meg ezt a jövőt, védjük meg gyerekeinket, védjük meg emberségünket. Egy bűnbánó és gyászoló honfitársuk áll most önök előtt, egy túlélő magyar, egy túlélő európai hajt fejet magyarok, európaiak, magyar és európai zsidók előtt. És önök, és a mi szeretteink emléke előtt. Bocsássanak meg mindnyájunknak - fejezte be beszédét a magyar kormányfő.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a parlament huszonkét tagú delegációja nevében köszöntette a magyar megemlékezőket, és emlékeztetett, hogy hatvan éve minden a szavakkal kezdődött. Hangsúlyozta: meg kell értetni, hogy "Auschwitz óta egy szó, egy hangsúly, egy vállvonogatás, vagy egy röhögés is elég ahhoz, hogy valaki közülünk keresztbe-hosszába megrepedjen, vagy valamiféle belső vérzésbe belehaljon. Ezért kérem, hogy ne engedjük az újfasiszták randalírozását. Ne engedjük a karlendítéseket. Ne engedjünk olyan szavakat és mondatokat, amelyek szögesdrótként villannak az emlékezetünkbe" - mondta.

A 18. számú magyar barakknál tartott ünnepség a Pannónia Klezmer Band előadásában a Schindler listája című számmal kezdődött, majd Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mondott gyászimát. A miniszterelnök és az Országgyűlés alelnökének beszéde után Gerendás Péter a holokauszt áldozatainak emléket állító új albumán, a Mementón is szereplő Jiddise Máme című dalt adta elő, majd Forgács János zsidó túlélő emlékezett vissza a vészterhes időkre. Gálvölgyi János színművész felolvasta Székhelyi Józsefnek, az Élet Menete Alapítvány egyik létrehozójának levelét, majd Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója és David Admon, Izrael magyarországi nagykövete mondott beszédet.

David Admon hangsúlyozta: a fajgyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus terjedésének megállítására csak akkor van esélye a felvilágosult, demokratikus világnak, ha a múltat vállalja és jelentőségét megérti. Csak így lehet megalapozni az egyetemes emberi értékrendet, erősíteni a demokráciát, és új generációt nevelni. Ezért kötelességünk emlékezni a mártírokra, és ápolni emléküket. A nagykövet hangsúlyozta annak fontosságát, hogy fel kell tárni a múltat, és nem lehet letagadni azt, ami történt, ezzel szembe kell nézni.

Az áldozatok emlékére Gyurcsány Ferenc, Mandur László, Hárs Gábor parlamenti képviselő, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kótai Aladár, az ózdi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója mécseseket gyújtott.

Radnóti Zoltán rabbi beszédét zsidó halotti ima, a közös kaddis követte.

A Mazsihisz és az Élet Menete Alapítvány szervezte Élet menetében több mint 1800 magyar zarándok vesz részt. Az MSZP és az SZDSZ elnöki szinten, a Fidesz-MPSZ és az MDF három-három parlamenti képviselővel képviselteti magát. Jelen van Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bozóki András, a kulturális tárca vezetője, Koltai Lajos, Török Ferenc, Sándor Pál rendező, Scherer Zoltán, Gálvölgyi János, Nagy Marcell színész, Deák Bárdos Mihály, Major István birkózó, Somló Tamás és Ganxta Zolee énekes.

Idén 14. alkalommal gyűlnek össze az auschwit-birkenaui koncentrációs táborban a világ minden részéről érkezett fiatalok, túlélők, akik ezúttal Marek Belka lengyel és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vezetésével gyalog teszik meg az auschwitzi tábort a birkenauitól elválasztó több mint három kilométeres utat.

Ariel Saron izraeli kormányfő is megérkezett csütörtök délben a tábor területére, hogy részt vegyen a délután tartandó központi ünnepségen.

Az idei holokauszt-megemlékezés súlyát növeli, hogy csaknem egybeesik a második világháború európai befejeződésének 60. évfordulójával.


(MTI)

A magyar kormányfõ és David Admon, Izrael budapesti nagykövete gyertyát gyújtanak a 18-as számú magyar barakk elõtt
A magyar kormányfõ és David Admon, Izrael budapesti nagykövete gyertyát gyújtanak a 18-as számú magyar barakk elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.