Tizennyolcezer embert várnak az "Élet menetebe" Auschwitz-Birkenauban

A holokauszt nemzetközi emléknapján tizennyolcezer embert várnak Auschwitz-Birkenauba, ahol csütörtökön tartják az "Élet menetét"; a magyar emlékezőket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti.

Több mint ötven ország tizennyolcezer - héberül a 18 számértéke "cháj", ami magyarul "életet" jelent - résztvevője érkezett, érkezik Lengyelországba, hogy tisztelegjen a holokauszt áldozatai előtt. Az "Élet menete" nemzetközi szervezet május 10-ig több helyen trat megemlékezést.

A "történelmi rendezvénysorozat" központi eseménye csütörtökön lesz, a "Jom Hasoá", a holokauszt emléknapján. Ekkor kilencezer európai, hatezer amerikai, kétezer izraeli és ezer dél-afrikai emlékezik közösen a holokauszt több millió áldozatára.

"Magyarország lesz a harmadik legnépesebb nemzet, több mint ezernyolcszázan megyünk, az emlékezőket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti" - mondta az MTI-nek Verő Tamás rabbi, az egyik hazai főszervező.

A kormányfő mellett egy huszonkét tagú országgyűlési delegáció is a helyszínre utazik, minden parlamenti párt képviselteti magát. Az eseményen részt vesz Kiss Péter kancelláriaminiszter és Bozóki András, a kulturális tárca vezetője, valamint Hiller István, a szocialisták és Kuncze Gábor a szabad demokraták elnöke is - jelentette be kedden a parlamenti delegáció vezetője, Mandur László.

Akárcsak a több tucat külföldi delegáció, mi is a nemzetközi "Élet menete" (héberül "Micad Hachaim", angolul "March of the Living") szervezet felhívására veszünk részt a programon - mondta Verő Tamás, a magyarországi "Élet menete" alapítvány munkatársa.

Hozzáfűzte: Magyarországról két csoport utazott, utazik, az első - több mint ezer zarándokkal - már hétfő este elindult. Kedden körbejárták a két haláltábort, szerdán Krakkóban vesznek részt - mintegy kilencezer külföldi társukkal együtt - a város zsidó negyedében rendezett gyászszertartáson.

Verő Tamás kiemelte: a második magyar zarándokcsoport szerda este indul Lengyelországba, olyan illusztris személyek társaságában, mint például Koltai Lajos, Török Ferenc, Sándor Pál rendező, Scherer Péter, Gálvölgyi János, Nagy Marcell színész, Deák Bárdos Mihály, Majoros István birkózó bajnok, valamint Somló Tamás és Ganxta Zolee énekes.

A csütörtöki központi megemlékezésen, az auschwitzi 18-as barakknál a magyar kormány képviseletében Gyurcsány Ferenc kormányfő mond beszédet, majd az Országgyűlés nevében a parlament alelnöke, Mandur László emlékezik.

Ezt követően a magyar résztvevők csatlakoznak több ezer társukhoz, hogy megkezdjék az "Élet menetét", azt a három kilométeres gyalogutat, amely összeköti Auschwitz és Birkenau két egykori haláltáborát. A túlélők és az együttérzők évek óta ezzel az emlékmenettel fejezik ki az áldozatok iránti tiszteletüket.

Birkenauban délután veszi kezdetét az emlékműsor, amelyen felszólal Elie Wiesel, Béke-Nobel-díjas író, Meir Lau, Izrael főrabbija, valamint a rendezvény fővédnöke, Ariel Sharon. Az izraeli miniszterelnök mellett beszédet mond Lengyelország miniszterelnöke, Marek Belka is.
Verő Tamás elmondta: többnyire zsidó túlélők leszármazottai alkotják a magyar csoportot, de Ózdról - egy különbusszal - Borsod megyei romák is részt vesznek az úton. Ezenkívül sok - a holokausztban nem érintett - érdeklődő is velük tart.

A magyar zarándoklatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az "Élet menete" alapítvány szervezte. Az alapítványt Gordon Gábor, Meir Zohar, Verő Tamás rabbi, valamint Kézdy György és Székhelyi József színművész hozta létre.

Az "Élet Menete" elnevezésű, amerikai-izraeli szervezésű megemlékezés tizenhárom éves múltra tekint vissza, eddig több tízezren zarándokoltak el az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborba. Magyarok szervezetten második alkalommal vesznek részt a lengyelországi menetben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.