Az esélyegyenlőség nemcsak a nők ügye

Az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Intézet) konferenciát szervezett "A nők és a férfiak azonos lehetőségei" címmel, ahol Lévai Katalin, szocialista európai parlamenti képviselő 59, később a Bizottság által többségében elfogadott módosítást nyújtott be az esélyegyenlőségi irányelvekhez.

Az irányelvek célja, hogy garantálják a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget. Lévai Katalin hangsúlyozta, hogy az EP ezt az ügyet kiemelten kezeli, ezért hozta létre az Európai Parlament elnöke azt a munkacsoportot, amely az EU törvényhozását esélyegyenlőségi szempontból fogja felügyelni. Ennek a munkacsoportnak a tagja Lévai Katalin is.

Szerinte egyébként az esélyegyenlőség nemcsak a nők ügye. "Jelenlétünk az élet minden területén össztársadalmi ügy, mindenki ügye. Férfi és nő szabadon és együtt döntik el, születik-e egy családban gyerek, vagy sem. Együtt döntik el, hogy a nő az anyaságot és a családnevelést vállalja főállásban, vagy saját pályájának építését. Nekünk, politikusoknak egyedül az lehet a dolgunk, hogy megfelelő gazdasági és társadalmi környezetet teremtsünk mindenki számára, hogy szabadon dönthessen saját és családja életéről."

A konferenciára kiadott anyagok arról is beszámolnak, hogy a nőkkel szembeni előítéletek ma még erősek. Lévai Katalin fontosnak tartja az előítélet-mentes kommunikációt.

Május 6-án, pénteken a Közép-európai Egyetemen a "Parlamenti Beszélgetések" következő rendezvényén Lévai Katalin minderről bővebben is beszélget a Budapestre látogató Margot Wallströmmel, az Európai Bizottság alelnökével, kommunikációért felelős főbiztossal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.