MÁÉRT-et hoz a nyár

Megvitatta a kormány határon túli magyarsággal kapcsolatos politikáját tegnapi ülésén a külügyi bizottság.

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára megerősítette, hogy a MÁÉRT összehívásának előkészületei már folynak, arra minden bizonnyal nyár közepén kerül sor. A határon túli magyar szervezetek képviselői a december 5-i népszavazás kimenetelét sértőnek, a magyar politika csődjének nevezték. A. Nagy László a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy nem tesz jót a szomszédos országok kapcsolatának a két miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Mikulás Dzurinda találkozójának halasztódása.

A külügyi bizottság ülésén elhangzott: Avarkeszi Dezső kormánymegbízott vezetésével munkacsoport dolgozik a nemzeti vízumon, amely megkönnyítheti az EU határain kívülre került magyarok utazását. Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke szerint magyar-magyar ügyekben "válságösszefogásra", és nem az anyaországi belpolitika exportálásra van szükség.

A román közigazgatás decentralizációjáról tanácskoztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) központi és megyei kormányzati tisztségviselői Bukarestben. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és egyben miniszterelnök-helyettese szerint folyamatban van egy decentalizációs törvénycsomag kidolgozása. A készülő kisebbségi törvény tervezetéről azt mondta: a koalíciós partnerekkel nagyon nehezen megy a jogszabály elfogadtatása.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.