Akiknek hétnapos a munkahét

A fél ötös metróra az emberek nem jókedvükben ülnek fel. A munkásruhák láttán az az érzésünk, találkozunk még néhányukkal a Moszkva téren, a főváros legnagyobb feketemunkás-piacán.

Nézzük hát, kiket akar átterelni a feketegazdaságból Gyurcsány Ferenc hétfőn meghirdetett programjának első tizenöt lépésében. Öt óra tájt csak a legelszántabbak érkeznek, a kávéautomatánál gyűjtenek erőt. Erdélyből érkeztek. Többségük középkorú. Némelyikük már tizenöt éve ugyanezt csinálja, gyűrött arcán ennek minden jelével. Vannak fiatalabbak is, egyikük még csak tizennyolc éves. Ő már három éve jár ide.

- Így megy ez mindennap, a hétvégén is, kijövünk, várjuk a munkát - mondja egyikük. Általában építkezésekre és kerti munkára fogadják fel őket Budapestre és a főváros környékére. A munka jó esetben reggel nyolctól délután ötig tart, ha tovább kell maradni, arra túlórapénz jár. Egy napra négy-ötezer forintot kapnak, és még ötszáz jöhet túlórára. Már ha kifizetik őket. Megesik ugyanis, hogy a munkát elvégeztetik velük, de este már "elfelejtenek" értük menni. Elveszett nap az ilyen.

Kijönnek-e a pénzből? Egyikük elmondja: odahaza legföljebb húszezer forintot keresnek, abból nem lehet eltartani a családot. Itt megkaphatják ennek a négyszeresét, de költeni is kell, ételre, italra, cigarettára, metrójegyre és szállóra elmegy a fizetés fele. A szállásra sokan nem is adják ki a napi hétszáz forintot, inkább parkokban alszanak.

Román állampolgárként legfeljebb három hónapot tölthetnek az országban, utána legalább ugyanennyi időt otthon kell lenniük. Aztán visszafordulnak. A magyarigazolványt többségük kiváltotta. Jól jön, ha baleset érné őket.

Egyikük sem hallott még a kormány tervezett intézkedéseiről, de bőségesen akad tapasztalatuk a munkaügyi ellenőrzésekről. Ha lebuknak, kitoloncolják és kitiltják őket az országból.

Mindegyikük azt mondja: örülnének a legális munkavállalási lehetőségnek. Kevesebbet kapnának ugyan, de nem kellene félni az ellenőrzésektől.

Egyre többen érkeznek, jó néhányan alföldiek. Nyolc óra körül még legalább negyvenen várnak a hívó szóra. Beszélgetnek. Várnak. Aztán előbb-utóbb mindegyikük kiköt az automatánál, megisszák a feketéjüket.

A Moszkva tér hajnalban
A Moszkva tér hajnalban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.