Orosz oligarcha érdeklődik a Rover iránt

Az egyik leggazdagabb orosz pénzoligarcha fia meg akarja venni a néhány héttel ezelőtt tönkrement patinás brit autógyárat, a Rovert - közölte a The Observer.

A baloldali vasárnapi brit lap szerint a húszas éveiben járó Nyikolaj Szmolenszkij, akinek vagyonát 100 millió dollárra becsülik, megkereste a csődgondnoki funkciót betöltő PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálót vásárlási elképzelésével, amelyek között a teljes Rover-modellsorozat gyártásának felújítása is szerepel.

A PWC illetékese a brit lapnak csak annyit mondott, hogy a cég két ajánlatot vizsgál komolyan, de nem erősítette meg, hogy ezek egyikét az ifjú orosz mágnás tette volna.

Szmolenszkij, akinek apja a száz leggazdagabb orosz között van, tavaly 15 millió fontért megvette a sportkocsijairól ismert brit TVR autógyárat, és a lap szerint már körül is nézett a Rover longbridge-i üzemében.

Az esetleges ügylet lebonyolításában nehézséget okozhat azonban, hogy a Rover előző vevőjelöltje, a kínai SAIC autóipari csoport magáénak tudja a két fő modellhez, a Rover 75-öshöz és a Rover 25-öshöz fűződő szellemi tulajdonjogokat. A PricewaterhouseCoopers közölte ugyanakkor: jogi tanácsot kért annak megállapítására, hogy a kínai vállalatnak valójában milyen jogai fűződnek az egyes Rover-modellekhez.

A Rover üzemében a múlt hónapban állt le a termelés, miután a céget irányító brit befektetési csoportnak elfogyott a pénze a hosszú ideje súlyosan veszteséges vállalat további működtetésére, és a kínai vevőjelölt, amellyel hónapokon át tárgyaltak, végül elállt az ügylettől.

A Rover 6300 dolgozójának legtöbbjét elbocsátották.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.