Szentély a sátorban

Ma ér véget Győrben a XV. Mediawave. A kulturális miniszter jövőre nagyobb anyagi támogatást ígért a fényírók fesztiváljának. Tejáldozatot vettem Tatjana Ondar Kizil-Dolovnától.

A szibériai sámán asszony rám fújta a füstöt, megtisztulásom és kifehérítésem érdekében adott egy korty tejet - ezt előtte egy felcímkézett, műanyag kólásüvegből töltötte a csészébe -, én meg a végén a dobjába dobtam egy százast.

Ennyit igazán megér, hogy ne kóborogjak lélek nélkül ebben a földi világban.

A sámán asszony a győri, 22-én kezdődött és ma záruló Fényírók Nemzetközi Fesztiválján, a Mediawave összművészeti alternatív rendezvénysorozaton mutatott be egy ősi szertartást, amellyel hazájában ma is gyógyít, megidézi a hirtelen elhunytak búcsúüzenetét a hozzátartozóknak. Azt mondta Tatjana, nehéz volt erre az estre segítségül hívni az égi erőket, hiszen a nézőtéren különböző nemzetiségű és vallású emberek ültek, akikben volt némi gyanakvás, de leginkább elzárkózás az ősi vallás elől.

A sámánkultúrából így is megérzett az ember valamit. Tatjana előtt Kanalas Éva népdalénekes hátborzongatóan szép, torokhangú énekeivel hangolt rá a sámánkultúrára. Ő a szibériai Tuvában - ahol a rokon népek zenéjével ismerkedett - sajátította el ezt az énekmódot.

A XV. Mediawave fesztiválnak ez a rendezvény csupán egyetlen különlegessége volt a sok közül. A fényírók "könyvét" nem lehet elolvasni, csak lapozgatni lehet, tetszés szerinti sorrendben. Hátizsákos, feketébe bújt fiatalok mennek helyszínről helyszínre, mint a kincskeresők, próbálnak rábukkanni valami újra, érdekesre.

Az idén valamivel könnyebb a tájékozódás a "kulturális zarándokhelyen", hiszen az elmúlt 15 évben már itt járt legsikeresebb dzsesszmuzsikusok, etnozenészek lépnek fel a Rómer-házban, a Hrabal-teremben, s a megyei múzeum udvarán felhúzott sátorban. Azért kellett sátorba költözni a legkülönlegesebb helyszínről, a művészetek szentélyeként használt zsinagógából, mert annak az épületét éppen felújítják.

A zsinagóga hangulata érzékelhető hiány, ám előnye a változásnak, hogy a belváros szívébe vitték a rendezvényeket. A Széchenyi téren - amelynek alkalmi füvesítésére gyeptéglát árulnak, darabját hatszáz forintért - szabadtéri filmvetítéseket nézhetnek esténként a látogatók, a dinamó és többek között a szódavíz feltalálója, Jedlik Ányos szobra mellett kóstolgatják a fröccsöt, vagy az egyik közeli térre költözött teaházból figyelhetik Boka Gábor és Makhult Gabi szabadtéri kreatív bútorkiállítását, ahol minden fiók rejt valami kedves falvédőbölcsességet.

A vetítőtermekben folyamatosan peregnek a versenyfilmek, s két előbemutatóra is sor került. A Dallas mellett a Moszkva tér rendezőjének, Török Ferencnek a Csodálatos vadállatok című tévéfilmjét vetítették. A film minden kockája műteremben készült, megjósolható sikere talán visszaad valamit a tévéjátékok régi rangjából. A főszereplő Eszenyi Enikő sírva nézte végig az alkotást: - Amikor rock and rollt kellett táncolnom, éppen haldoklott az édesapám, s a családi fájdalomban ez a film mentette meg az én életemet - mondja.

A fesztivál már öt országban és húsz helyszínen zajlik. Az egyes fesztiválprogramok rendezői tartottak egy vitafórumot is a győri városházán, ahol a Mediawave egyik alapítója, Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára irányította a nemzeti és kisebbségi kultúra egymásra hatásáról szóló vitát. Ott volt Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese, aki előadásában egy olyan sokszínű és rokonszenves Európa közös kialakítását sürgette, amelyik leküzdi identitásválságát, bizonytalanságait, s amelyben mindegyik jelen lévő kultúra megtalálja önmaga helyét. A Mediawave konferencia résztvevői aláírtak egy nyilatkozatot, amellyel Győrt támogatják az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésében.

A magyar politikusok közül Bozóki András kultuszminiszter járt a fesztiválon, jövőre nagyobb anyagi támogatást ígért a rendezvénynek, s rögvest be is jelentett egy új ösztöndíjprogramot a fiatal filmesek számára. Ennek segítségével forgatókönyvírók, producerek az Európai Unió Media-programja keretében pár hetes vagy féléves tanulmányúton vehetnek részt Európában, s a tengerentúlon.

Az összművészeti, de a kelet-európai és ázsiai kultúrát kifejezetten előtérbe helyező fesztiválon a globális kihívásokat is megvitatják a résztvevők, néha komolyan, néha a maguk alternatív módján. A levéltárban Aranyborjú címmel tartottak konferenciát a pénzvilág sajátosságairól, színeiről, történetéről. Jelszavukat Woody Allentől kölcsönözték: "A szegénységnél a gazdagság jobb, már csak anyagi szempontból is."

A Mediawave 2005 díjai

A fesztivál fődíját az idén a román Alexandru Solomon kapta A nagy kommunista bankrablás című filmjéért. A zsűri különdíját Sam Huntley érdemelte ki, Pucold ki a cipődet! című alkotásáért. A legjobb magyar kísérleti film címét Lichter Péter művének - Éjszakai előadás - ítélték oda. A dokumentumfilmdíjat Boris Mitic vehette át Pretty Diana című filmjéért. Két új különdíjat is kiadott a zsűri: a szerb Peter Jovanovic Vajaja földje, illetve a lengyel Jarek Sztandera Egy csodáért című filmjének. A Kodak díjára Fillenz Ádám operatőrt tartották méltónak. Győr városa a legjobb animációs filmnek járó díjat Jonas Geirnaert Lakásélet című munkájának szavazta meg. A Mediawave Párhuzamos kultúráért díjait már a nyitónapon átvehette Király Ernő zeneszerző, Lajkó Félix muzsikus, Sára Ferenc népzenész, Kerekes Péter filmrendező, Marton László Távolódó zenekritikus, s Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára.

A Széchenyi téren szabadtéri filmvetítéseket nézhetnek esténként az érdeklõdõk
A Széchenyi téren szabadtéri filmvetítéseket nézhetnek esténként az érdeklõdõk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.