Megszüntethetik a modellkísérletet

Az irányított betegellátási modellkísérlet megszüntetését javasolja az egészségügyi tárca. A kormánytól függ mi lesz a sorsa az ágazatban immár hat éve zajló, kétmillió ember egészségügyi ellátását szervező, eddig sok milliárd forintnyi támogatást élvező reformkísérletnek.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint javaslatuk nem azt jelenti, hogy a modelleket egyetlen tollvonással megszüntetik. Tény viszont, hogy a költségvetési törvény, amely eddig a modellek finanszírozását, működtetését szabályozta, 2006-tól nem számol ezzel az ellátási formával. Az SZDSZ nem támogatja a modellkísérlet megszüntetését - nyilatkozta lapunknak Mézes Éva, a parlament egészségügyi bizottságának szabad demokrata alelnöke.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) márciusban szólította föl a kormányt: fejezze be a kísérletet, vagy gondoskodjék körültekintőbb szabályozásról. A tárca bizottságot állított fel, amely arra jutott, hogy a kísérletre szükség van. Ennek ellenére a modellek bővítésére az idén kiírt pályázatot a kormányzat szűkítette. Úgy tudjuk, a jelenlegi 18 modell közül erre az évre egynek sincs finanszírozási szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. A modellvezetők szerint vállalhatatlan feltételekről szóló szerződéstervezetet kaptak. Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese vi-szont állítja, idén zavartalan lesz a finanszírozás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.