Putyin helikoptereket és kiképzést ígért a palesztinoknak

Hadfelszerelést és kiképzési támogatást, a palesztin gazdaság és a gázai övezeti infrastruktúra helyreállításához való hozzájárulást ígért, s ismételten elítélte az atomfegyverkezési törekvéseket Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Rámalláhban.

Putyin a délelőtt folyamán - miután megkoszorúzta a néhai Jasszer Arafat síremlékét - több mint kétórás, a tervezettnél négyszer hosszabb megbeszélést folytatott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd közös sajtóértekezletet tartottak. Ez alkalomból bejelentette, hogy Oroszország repülési technika, helikopterek és távközlési berendezések szállításával, valamint az állomány kiképzésében való részvétellel kíván hozzájárulni a palesztin biztonsági szervek megerősítéséhez. (Palesztin forrásból származó korábbi információk szerint Moszkva ötven páncélozott szállító járművet és két szállító helikoptert ajánlott fel, de ezt Izrael ellenezte).

Ahhoz, hogy a palesztin vezetés rendet tegyen a palesztin területeken, megfelelő forrásokra van szüksége, s ezt lényegében Izrael is megérti - hangsúlyozta Putyin. - Ha azt várjuk Abbász elnöktől, hogy hatékonyan vegye fel a harcot a terrorizmussal, megértjük, hogy ezt nem teheti csúzlival és kavicsokkal megtenni. Ezt Izrael is megérti, s mi azt akarjuk, hogy együttműködésünk teljesen nyitott legyen, s ne okozzon semmiféle aggodalmat az izraeli félben. Putyin felszólította Izraelt és Palesztinát, használják fel a már meglévő lehetőségeket a konfliktusok megakadályozására, lokalizálására. - Ez elsősorban a tűzszünet betartására, a politikai foglyok szabadon bocsátására, az emberek szabad mozgását sújtó korlátozások feloldására vonatkozik - mondta.

Az orosz elnök megállapította, hogy Izrael és Palesztina viszonyában kedvező változások tapasztalhatók, és hozzáfűzte: - Közös véleményünk szerint ezeket a változásokat meg kell szilárdítani, annak figyelembevételével, hogy a rendezés végső célja változatlan: egy Izraellel békében élő független palesztin állam létrejötte.

Iránról szólva Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy Teheránnak joga van békés célú nukleáris technológia alkalmazására, de felszólította az iráni vezetést, hogy tartózkodjon a maghasadással kapcsolatos technológiáktól, az urándúsítástól. Mint mondta, az atomfegyverek elterjedése általában veszélyes dolog, s ilyan robbanásveszélyes térségben, mint a Közel-Kelet, rendkívül veszélyes lenne. - Atomfegyver bevetése a Közel-Keleten katonai szempontból tökéletesen értelmetlen, emberiességi szempontból pedig megengedhetetlen - jelentette ki.

Egy kérdésre válaszolva Putyin megerősítette szerdán Kairóban tett javaslatát, hogy ősszel Moszkvában rendezzenek nemzetközi közel-keleti békekonferenciát, s hozzátette: nem valamiféle csúcstalálkozóra, hanem magas szintű szakértői tanácskozásra gondolt. Nem értett egyet azokkal a híresztelésekkel, hogy Izrael ellenzi a konferenciát. Mint mondta, nem úgy látta, mintha az izraeli vezetés nem értené meg egy ilyen tanácskozás célszerűségét. "Az izraeliek úgy vélik, hogy a találkozót alaposan elő kell készíteni, s ezzel mi is egyetértünk" - fűzte hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a maga részéről kedvezően fogadta a nemzetközi békekonferenciára tett javaslatot, mivel - mint megállapította - ehhez megvannak a szükséges feltételek. "Igazságos békét akarunk teremteni izraeli szomszádainkkal, s nem akarjuk elszalasztani az erre adódó alkalmat" - mondta.

Abbász kijelentette, hogy a palesztin fél kész egyeztetni Izraellel a Gázai övezetből és Ciszjordániából való csapatkivonás terveit, s már gyakorlati lépéseket is tettek a kivonáshoz szükséges nyugodt körülmények biztosítására. Hangsúlyozta, hogy a csapatkivonás a rendezési útiterv része, s megvalósulása után át kell térni a palesztin területek végső státusa kérdésének megoldására. A palesztin elnök szerint minden palesztin csoport kész betartani az erőszak beszüntetéséről Izraellel létrejött megállapodást, de ha ezt valaki megpróbálja szabotálni, a Palesztin Hatósággal találja szembe magát.

A Palesztin Hatóság rámalláhi főhadiszállásán, a Mukátaaban megtartott nemzetközi sajtóértekezleten mintegy félezer újságíró gyűlt össze. A palesztin részről érkező kérdéseket az al-Dzsazíra arab hírtelevízió és az AP amerikai hírügynökség tudósítója tette fel, s egyetlen tolmács fordított orosz és arab nyelven. A találkozó végén Vlagyimir Putyin és Mahmúd Abbász - aki egyébként a Szovjetunióban szerzett diplomát - mosolyogva kezet fogott a fotóriporterek előtt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.