Óvatos akcióba kezd az unió a kínai ruha ellen

Az Európai Bizottság tegnap jelezte, mától hivatalosan is elindítja a vizsgálatot, hogy valóban elárasztják-e a kínai textilipari termékek az unió piacát, s ártanak-e az EU-tagállamok vállalkozóinak.

Franciaország után tegnap már Görögország, Olaszország és Spanyolország is gyorsított eljárást szorgalmazott. Az ázsiai körúton tartózkodó Peter Mandelson kereskedelmi biztos azonban egyelőre úgy nyilatkozott: nem szeretne elsietett következetésre jutni, s figyelemmel kell lennie más európai iparágakra, amelyeket viszont hátrányosan érintene az esetleges kereskedelmi háborúskodás. A Világkereskedelmi Szervezet is arra kérte a feleket, hogy tárgyalásos úton rendezzék a vitát, Peking pedig közölte, nem kívánja önként korlátozni kivitelét.

Az unió vizsgálata a feltételezett kínai textildömping ügyében kilenc termékkategóriára terjed ki. A pulóverek és a nadrágok esetében a kínai export az év eleje, vagyis a kvóták eltörlése óta több mint ötszáz százalékkal növekedett. A vizsgálat hatvan napig tarthat, s elvileg 150 nap alatt vezethet el akár a hivatalos mennyiségi korlátozások visszaállításához. A tagállamok kérésére rendkívüli eljárást alkalmazhatnak, amely a folyamat első részétől el is tekinthet, és 15 napon belül korlátozásokat léptethet érvénybe, ha Kína nem tanúsít önmérsékletet.

Pekingi textilüzletben
Pekingi textilüzletben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.