Az Afrikai Unió több katonát küld a szudáni Darfurba

Az Afrikai Unió (AU) többszörösére növeli a Szudán harcok sújtotta nyugati tartományába, Darfurba telepített békefenntartói katonáinak létszámát.

Az 53 afrikai országot tömörítő nemzetközi szervezet Béke és Biztonsági Tanácsa csütörtökön hagyta jóvá azt a tervet, amelynek alapján több mint 7700-ra emelik a Darfurba telepített nemzetközi alakulat létszámát. Jelenleg 2200 békefenntartó katona állomásozik a térségben. Hamarosan további 2300 katonát, 1600 rendőrt és mintegy 700 katonai megfigyelőt vezényelnek át Szudánba - közölte Assane Ba, az Afrikai Unió szóvivője Addisz Abebában.

Az AU tavaly októberben még csak 3320 fő - 2341 katona, 815 rendőr, 450 megfigyelő, illetve polgári alkalmazott - kivezényléséről döntött.

A Szudánban állomásozó AU-békefenntartóknak jelenleg az a feladata, hogy a helyszínen ellenőrizzék és felügyeljék a szudáni kormány és a dárfúri lázadók által tavaly áprilisban megkötött törékeny tűzszüneti megállapodás betartását. A kéksisakosoknak azonban igen korlátozottak a lehetőségei a polgári lakosság megvédésére esetleges támadásoktól.
Az Afrikai Unió most arra törekszik, hogy erősebb mandátummal ruházza fel csapatait. Azt akarja elérni, hogy az afrikai békefenntartók képesek legyenek megvédeni az erőszaktól a polgári lakosságot, amelyet már megtizedelt a korábbi öldöklés.

Jan Pronk, az ENSZ szudáni ügyekben illetékes különmegbízottja szerint legalább 12 ezer fős nemzetközi békefenntartó erőt kellene a nyugat-szudáni Darfurba telepíteni a jövő év elejéig. Egy ilyen nagyságú erő kivezénylését azonban mindenképpen meg kell előznie a kormány és a lázadók közötti békemegállapodás megkötésének.

Az AU Béke és Biztonság Tanácsában a 15 beválasztott ország képviselőinek felhatalmazása van békefenntartó erőket küldeni azokba a térségekbe, ahol a szembenálló felek nem hajlandóak békét kötni. A testület rendelkezésére álló fegyveres testület az Afrikai Készenléti Erő, melyet jórészt az Európai Unió támogatásával tartanak fenn.

(MTI/AP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.