Az ENSZ-főtitkár szerint "utópia" az új állandó BT-tagok vétójoga

A világszervezet első embere csütörtökön Új-Delhiben, indiai látogatásának negyedik napján jelentette ki, hogy utópia a BT-ben vétójoghoz jutnia az új tagoknak. India ugyanis Németországgal, Brazíliával és Japánnal együtt tavaly szeptemberben összefogtak, hogy megpróbáljanak állandó tagsághoz jutni a Biztonsági Tanácsban.

Jelenleg csupán az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína rendelkezik vétójoggal a testületben. Annan márciusban hozta nyilvánosságra az ENSZ és kollektív biztonsági rendszerének 1945-ös alapítása óta példa nélkül álló reformtervét. Ebben az egyik legérzékenyebb kérdés a BT kibővítése a jelenlegi 15-ről 24 tagállamra. Egyelőre még vita tárgya, hogy ebből mennyi lenne az állandó és nem állandó tag.

A főtitkár hangsúlyozta: a vétójog kiterjesztése nélkül is igen nagy előrelépés lenne a BT bővítése, mert a testület olyan álláspontokat is képviselhet, amelyre az országok többségének a jelenlegi rendszerben nincsen lehetősége.

Annan, akinek második főtitkára mandátuma az idén jár le, elmondta, hogy az ENSZ-tagállamok többsége három évtized után ismét ázsiai főtitkárt vár a világszervezet élére. Utoljára a burmai (mianmari) U Thant képviselte a kontinenst 1961 és 1971 között. Ázsiának eddig egy jelöltje van, Szurakiart Szathirathai thaiföldi külügyminiszter, akit a Dél-Kelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) 10 tagállama máris támogatásáról biztosított.

Iránról szólva Kofi Annan óva intett a közép-keleti ország elleni katonai akciótól és úgy vélekedett, hogy az iszlám köztársaság együttműködik a Nyugattal a nukleáris programját korlátozó tárgyalásokon. "Nem hiszem, hogy támadást tervezne az Egyesült Államok iráni nukleáris infrastruktúrák ellen. Nem hiszem, hogy erre szükség lenne, nem lenne bölcs dolog" - hangsúlyozta a főtitkár. Az Egyesült Államok többször is megerősítette, hogy ha Teherán folytatja urániumdúsító programját, ügyét az ENSZ BT elé viszi.

(MTI/AFP/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.