Magyar film fődíja a párizsi Baltyk-o-Balkan filmfesztiválon

Fliegauf Benedek Dealer és a szlovákiai Kerekes Péter 66 szezon című filmje megosztva nyerte el a legjobb filmnek járó fődíjat a párizsi Baltyk-o-Balkan kelet-európai és balkáni filmeket bemutató filmfesztiválon – közölte csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet.

Másodszorra rendezték meg április 19. és 26. között a francia főváros Cinéma des Cinéastes nevű művészmozijában az új  EU-tagállamok és a még csatlakozni kívánó országok filmjeiből válogatott seregszemlét.

A 2003-as cannes-i nagydíjas török Nuri Bilge Ceylan és a 2004-ben Berlinben Aranymedvét kapott, szintén török Faith Akin mellett észt, szerb, román, lengyel, cseh, szlovák és magyar rendezők alkotásai kerültek bemutatásra a fesztivál versenyprogramjában.

A Panoráma szekcióban a térség hatvanas években készült filmalkotásaiból válogattak a szervezők. A zsűri elnöke Biljana Srbljanovic belgrádi drámaíró volt.

A fesztivál legjobb filmnek járó fődíját megosztva ítélték oda Kerekes Péter 66 szezon című, a kassai Régi fürdőről 2003-ban készült dokumentumfilmjének és Fliegauf Benedek 2004-es Dealer című játékfilmjének, amely közel huszadik fesztiváldíját nyerte meg Párizsban.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.