Családi pótlék és biztonsági kockázat

Lapunk értesülései szerint súlyos etikai vétségek és biztonsági kockázatok vezettek az ungvári magyar főkonzul menesztéséhez. Az elmúlt másfél évtizedben még nem fordult elő, hogy a külügyi vezetés egy misszióvezetőt "hivatalvesztésnek" nevezett fegyelmi elbocsátással sújtson.

A Külügyminisztérium hétfőn meglehetősen szűkszavú közleményben tudatta: állomáshelyéről berendelték Szabó Ottót, és az ungvári főkonzuli posztot 2003 óta betöltő diplomatát fegyelmi eljárás után "hivatalvesztéssel" sújtották. Az elbocsátást azzal indokolták, hogy "a misszióvezető vétkesen megszegte köztisztviselői kötelezettségét".

Az ügy mögött egyesek politikai indítékokat, sőt bosszút véltek felfedezni, mivel Szabót az Orbán-kormány külügyi államtitkára, Németh Zsolt környezetéhez sorolják. A diplomata ugyan a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett, de a kilencvenes évek közepén a Fidesz iránti lojalitásával hívta fel magára a figyelmet. A Bem rakpartra 1999-ben került vissza, és a regionális együttműködésért felelős főosztályt vezette. A 2002-es kormányváltás után a külügyben maradt - igaz, a korábban remélt nyugati kiküldetés helyett be kellett érnie az ungvári főkonzuli poszttal.

Fegyelmivel történt eltávolításának politikamentességét az is mutatja, hogy a hazai jobboldal támogatását élvező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kovács Miklós úgy nyilatkozott: mivel az ügynek nincsenek politikai motívumai, a szervezet nevében nem kíván nyilatkozni.

Lapunk információi szerint az Ungvárról már két hónapja hazarendelt főkonzulról a külügyes belső vizsgálat kiderítette: a kiküldetés kezdetétől fogva felvette a felesége és három gyermeke után a családi pótlékot. Erre azonban nem volt jogosult, mivel a neje folyamatosan Budapesten dolgozott, és a gyerekek is itt jártak iskolába.

Értesüléseink szerint a főkonzul életvitele szintén számos támadási felületet adott, afférjai Ungváron köztudottak voltak. Elsősorban sorozatos autóbaleseteivel hívta fel magára a figyelmet Kárpátalján. A balesetek egy részét nem jelentette be, illetve egyes eseteket igyekezett eltussolni. Ungvári forrásaink szerint a Szabó által okozott közúti balesetekben súlyosan megrongálódott a főkonzul szolgálati Mercedese, illetve a misszió Nissan terepjárója: az utóbbival okozott borulás milliós nagyságrendű kárral járt.

Úgy tudjuk, hogy Szabó az egyik közúti baleset után hamis vallomásra próbálta rávenni ukrán állampolgárságú sofőrjét. Az illető előbb magára vállalta az ügyet, de később visszavonta vallomását. A helyzetet bonyolította, hogy a sofőr unokatestvére Szabó ungvári hölgyismerősének. A diplomáciai körökben biztonsági kockázatnak minősített kapcsolattal szemben erkölcsi kifogások is felmerültek.

A Külügyminisztériumban mereven elzárkóztak értesüléseink kommentálásától. Szerettük volna az ügyben érintett volt főkonzult is megkérdezni, akit azonban lapzártáig többszöri kísérlet ellenére sem sikerült elérnünk. Ügyvédje megkeresésünkre annyit mondott: "sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, hogy Szabó Ottó nevű ügyfele lenne".

Szabó Ottó (középen) egy tavalyi beregszászi rendezvényen
Szabó Ottó (középen) egy tavalyi beregszászi rendezvényen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.