Orvosdiplomáciai feszültséget keltett az agylopás

Elképzelhető, hogy Norvégiában ezentúl külön erkölcsi vizsgálat után lesz csak honosítható a Magyarországon szerzett orvosi diploma. Legalábbis ezt helyezte kilátásba a norvég egészségügyi miniszter a most kirobbant boncolási botrány kapcsán.

Lapunknak ezt dr. Fedorcsák Péter, Norvégiában dolgozó orvos mondta el, aki szerint az ügy - annak ellenére, hogy egy közismerten bulvár tévécsatorna hozta nyilvánosságra - komoly vihart kavart. Arról, hogy mindez a már kint dolgozó kollégákat érintené, egyelőre nem tudott, csak azt: a bejelentés szerint a friss magyarországi diplomák elismerése nem lesz automatikus.

A hírt a magyar egészségügy-miniszter és az orvosi kamara vezetői is értetlenül fogadták. Hivatalosan ugyan a lépésről még senki sem értesült, Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára azonban egy lehetséges folyamatot vázolt. Szerinte ugyanis az, hogy medikusok különböző emberi szerveket tanulmányozzanak, kötelező. - A most kirobbant ügyben a diákok világosan elmondták, hogy tudományos célra, tanulásukhoz és nem szórakozásból szereztek testrészeket. Az egyértelmű, hogy ezek tanulmányozásának a hivatalos intézetben a helye, és nem otthon, de azért lényeges, hogy a boncteremben lévő holtesteket a tudományos munka számára ajánlották fel az elhunytak még életükben - mondta a főtitkár, aki szerint furcsa egy ilyen dologból akkora ügyet kreálni, ami az egész orvosképzésünket kérdőjelezné meg.

- Messzemenő következtetéseket egyelőre nem akarok levonni, az azonban tény: a norvégok három évvel ezelőtt maguk fordultak hozzánk, mondván: orvosokra van szükségük - mondja a főtitkár. - Így a két ország minisztériumai között kétoldalú megállapodás született, amelyben minden feltételt rögzítettünk. Több tucat orvos munkavállalásáról volt szó. A hírre rögtön ezerkilencszáz kolléga jelezte, hogy amint lehet, indulna. Azóta sem jelentkezett azonban a norvégoktól értük senki. Végül más, például svéd álláslehetőségeket kínáltunk nekik, és könynyen lehet, hogy mindez a "botrány" csupán ürügy, hogy magyarázatot adjanak arra, miért állnak el a korábban kötött szerződéstől.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.