Ugrásra kész baranyai kistigrisek

A Tan Kapuja Buddhista Egyház működteti azt a középfokú oktatási intézményt, amely ősszel nyílik a cigányok lakta, Baranya megyei Gilvánfán.

A déli határtól nem messze lévő Gilvánfa azon falvak közé tartozik, ahol legalacsonyabb a vásárlóerő, a várható élettartam és az elvégzett osztályok száma, viszont legnagyobb a munkanélküliség, a gyermekhalandóság és a természetes szaporodás. A négyszáz lelkes Gilvánfa egyike az ország huszonöt legszegényebb településének. Kizárólag cigányok lakják. Érettségije csupán három embernek van, sokan az általános iskolát sem végezték el. Bármennyire valószerűtlenül hangzik is, rövidesen ebben a faluban nyílik meg a Kis Tigris Gimnázium és Szakiskola.

Az intézmény tavaly ősztől kapott működési engedélyt az oktatási tárcától, a tanítás eddig a közeli Sellyén, egy bérleményben folyt - mondja Derdák Tibor szociológus, a gimnázium igazgatóhelyettese. Gilvánfán nem volt megfelelő épület, a romos állapotban lévő hajdani általános iskolát kellett felújítani. Az ehhez szükséges több millió forint a Raiffeisen Bank és más adományozók támogatásából gyűlt össze. A munkálatok véget értek, az avatóünnepséget a jövő hónap elején tartják.

Kistigriseknek azokat az ázsiai államokat nevezik, amelyek néhány évtized alatt a nyomorból indulva eljutottak a fejlett világba. Magyarország szegény falvainak hasonló csodára lenne szükségük - indokolja a névválasztást Derdák. Az iskola neve az egyik nagy világvallásra utal: az intézmény fenntartója ugyanis a Tan Kapuja Buddhista Egyház.

Régóta együttműködünk különböző felekezetekkel - hangsúlyozza Derdák Tibor. Ugyanakkor abban, hogy a gilvánfai intézménynek egy vallási közösség lett a fenntartója, anyagi szempontok is szerepet játszottak. Hiszen a helyi önkormányzat nem engedheti meg magának, hogy kiegészítő támogatást adjon a gimnáziumnak, az egyházi normatíva azonban a törvények szerint mindenképpen jár a diákok után. Persze a főként katolikus tanulóknak nem kell áttérniük a buddhista vallásra, katolikus hittanra is járhatnak.

Az óraadó tanárokat nem számítva kilenc pedagógust foglalkoztat a Kis Tigris Gimnázium és Szakiskola, a tanulók száma hatvan. Az intézmény részint az érettségizni akaró fiatalokat várja, részint azokat, akik legalább a nyolc osztályt szeretnék elvégezni. A jelentkezők között van focista, háziasszony, favágó, de még pünkösdista prédikátor is.

A diákoknak nem kell tandíjat fizetniük, és a támogatóknak köszönhetően a tankönyvekhez is ingyen juthatnak hozzá. A diákok az archaikus román nyelvet beszélő beás cigány népcsoporthoz tartoznak. A tanítás magyar nyelven történik, de a pedagógusok a tananyagba beépítik a beás hagyományokat és ismereteket is. A szakmai munkát a pécsi Gandhi Gimnázium és a fővárosi Belvárosi Tanoda segíti.

Óriási az érdeklődés - jellemzi a cigányok tanulni vágyását az igazgatóhelyettes. A gilvánfai gimnáziumnak már kihelyezett tagozata működik egy másik baranyai faluban, a szintén romák lakta Alsószentmártonban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.