Politikai alku és szakmaiság

Várhatóan fölemelik a fővárosi közműcégek vezetőinek javadalmazását. Sokak szerint az önkormányzat ellenőrzési joga nem csökkenne, ha nem a képviselők töltenének be pozíciókat a felügyelőbizottságokban.

Öt százalékkal emelkedhet a fővárosi közműcégek vezető tisztségviselőinek javadalmazása - erről a közeljövőben dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A Fővárosi Gázművek igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának elnöke például havonta bruttó háromszázezer forintot is kaphat. A Fővárosi Csatornázási Rt. ugyanilyen tisztségviselőinek a havi tiszteletdíja 285 ezer forint lehet, a Fővárosi Vízműveknél pedig negyedmillió forint fölé emelkedhet a javadalmazásuk. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nél a felügyelőbizottsági elnök havi 170 ezer forintot vihet majd haza.

A Fővárosi Közgyűlésben ülő 67 városatya közül csaknem negyvenen töltenek be felügyelőbizottsági vagy igazgatótanácsi tisztséget a város tulajdonában lévő közműcégeknél. - Persze a főváros ellenőrzési joga egyáltalán nem csorbulna, ha ezekben a testületekben egyetlen politikus sem ülne. A legfontosabb ügyek úgyis a Fővárosi Közgyűlés vagy a szakbizottságok elé kerülnek - jelentette ki neve mellőzését kérve egyikük, aki már több mint tíz éve tagja az egyik közműcég felügyelőbizottságának.

Fontos a sarzsi - csak azért meg is kell dolgozni. A múlt héten például egy komplett közgyűlés maradt el amiatt, mert az egyik részvénytársaság felügyelőbizottsága nem jelent meg a közgyűlést megelőző ülésen kellő számban. A Fővárosi Vízművek fb-jének német elnöke különösen azon lepődött meg, hogy többen még csak nem is jelezték hivatalos levélben távolmaradásukat. Értesülésünk szerint a testület tagjai közt van olyan politikus, aki megválasztásának csaknem három éve alatt mindössze háromszor jelent meg az ülésen, de a neki járó több mint százezer forintos tiszteletdíjat minden hónapban rendre felveszi.

A cégek eltérő nagyságrendű tiszteletdíjat fizetnek. A legtöbb pénzt a gazdasági szolgáltató rt.-k adják a tagoknak. Jóval kisebb a tolongás a munkanélkülieket vagy a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató közhasznú társaságok, a kulturális szolgáltatók felügyelőbizottsági tagságaiért. A díjazás társaságtól függően néhány tízezer forinttól a több százezerig terjed.

Persze elvileg valamennyi városban és megyében az az alapelv, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiba a frakciók létszámának arányában delegálnak képviselőket. Erről számoltak be tudósítóink például Debrecenből vagy Zalaegerszegről és Szombathelyről. De - pártállástól függetlenül - a többség meghatároz bizonyos szempontokat. Kaposvár például fideszes fellegvár - ez érződik az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságainak öszszetételében is: tagjaik túlnyomó többsége fideszes képviselő, mindössze pár független és egy szocialista akad közöttük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.