Pántlika és rabló-pandúr játék

A dolgok az önkormányzatok világában sem folytatódhatnak úgy, mint eddig - hangsúlyozta a kormányfő a TÖOSZ küldöttgyűlésén. Gyurcsány Ferenc a helyhatóságok finanszírozási, és ezzel együtt felelősségi rendszerének átszabására tett ajánlatot.

- Vegyünk egy nagy levegőt, és döntsük el, hogy mindent másként kell csinálni - jelentette ki a kormányfő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) küldöttgyűlésén tegnap. Gyurcsány Ferenc szerint az önkormányzatiság maradandó értéket jelent, de nem társul hozzá az önszabályozás és az önfinanszírozás lehetősége. A források nagyobb része ugyanis visszaosztott állami támogatás. Kijelentette: már szinte senki nem tudja, hogy a különféle címeken folyósított összegeket milyen célokra használhatják fel, mert "annyi pántlika van, hogy azt egy lakodalmas menet is megirigyelhetné", a források felhasználása körül pedig sajátos rabló-pandúr játék folyik.

Az állam tizenöt éve folyamatosan ad újabb feladatokat a helyhatóságoknak, de pénzt nem rendel hozzá. A hatáskörök, a jogosítványok, a kötelezettségek és a felelősségi viszonyok átláthatatlan szövedéke jött létre, amely nem szolgálja sem a hatékonyságot, sem az átláthatóságot, és nem érvényesül a szolidaritás elve sem. Eljött tehát az ideje annak, hogy újragondolják a kormány és az önkormányzatok együttműködésének kereteit, a jogosítványokat és a felelősségi viszonyokat.

Gyurcsány az önkormányzatokat elfogadja partnereként, de csak a közös felelősségvállalás alapján. Ennek érdekében viszont az egész rendszert optimalizálni kell, újragondolva egyebek mellett a finanszírozást. A kormányfő elképzelhetőnek tartja, hogy a rendelkezésre álló és részben oktalanul feldarabolt forrásokat pántlika nélkül, egy tömegben bocsássák a helyhatóságok rendelkezésére. Ennek érdekében hajlandó szűkíteni a támogatások felhasználását szabályozó előírások körét, és csökkenteni a központosított alapokból megpályázható összegeket, s döntsenek a helyhatóságok, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mire költik. A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a finanszírozás rendszerének újragombolásától senki ne várjon több pénzt. Így kizárólag a rendelkezésre álló források belső szerkezetének átrendezésére van lehetőség.

A miniszterelnök kijelentette: ha a TÖOSZ (amelyik a legnagyobb magyar önkormányzati érdekvédelmi szövetség, több mint 1700 települést tömörít) néhány héten belül előáll a maga javaslataival, azt három hónapon belül áttekintik, és akár már a jövő évi költségvetés is az új egyezségnek megfelelő új szabályok szerint készülhet.

A szövetség él a lehetőséggel - jelentette ki Zongor Gábor főtitkár, aki kérdésünkre leszögezte: hamarosan javaslatot tesznek az önkormányzatok feladatrendszerének újraszabályozására, és ezzel összefüggésben a finanszírozás szabályainak korszerűsítésére.

Gyurcsány Ferenc: Döntsenek a helyhatóságok, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mire költik!
Gyurcsány Ferenc: Döntsenek a helyhatóságok, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mire költik!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.