A győzelem napja: Észtország és Litvánia „máshogy” ünnepel

Észtország az SS-re emlékezik a győzelem napján

"A Vörös Hadsereg elleni védelmi harcok résztvevőinek" állítanak emléket a fasizmus feletti győzelem 60. évfordulóján Tallinnban - írta keddi számában az Eesti Päevaleht című tallinni lap.

Az észt fővárosban a Győzelem Napja előestéjén, május 8-án avatják fel az emlékművet, amely Észtország vasból öntött térképét ábrázolja, megjelölve a legfontosabb harci cselekmények helyeit.  

Mellette 16 táblácska áll a hitleri Wermacht egységeinek elnevezésével, s szerepel köztük az egykori észt légió, az SS 20. hadosztálya.

Az avatási ünnepségen részt vesz Andrus Ansip miniszterelnök is. A kormányfő megemlékezik az Észtország szabadságáért vívott harcokban elesettekről, de a külföldi harcosok közelben lévő emlékműveinél nem kíván tisztelegni.

Litvánia szerint nem ünnep a fasizmus feletti győzelem évfordulója


A litván parlament szerint a fasizmus feletti győzelem 60. évfordulója nem adhat alkalmat ünnepi megemlékezésekre. Kedden elfogadott nyilatkozatukban a vilniusi honatyák rámutattak: "Nem lehet győzelemnek nevezni azt, ami meghosszabbította más államok megszállását, felmérhetetlen veszteségeket okozott és eltiporta a demokratikus várakozásokat."

Véleményüket a litván törvényhozók azzal indokolták, hogy "a nácizmus feletti győzelem egyidejűleg évtizedekre előre meghatározta Litvánia és más balti országok megszállását".

Valdas Adamkus litván elnök már korábban közölte, hogy nem vesz részt a fasizmus feletti győzelem 60. évfordulójával kapcsolatos moszkvai ünnepségeken.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.