Tisztább lapok a zöldkártyákban

Évente tizenötmilliárd forintos üzlet Magyarországon a gépkocsik rendszeres környezetvédelmi felülvizsgálata, vagyis a zöldkártya kiállítása. A 3,37 milliós hazai közúti gépjárműállományból kétmilliónak minden évben környezetvédelmi felülvizsgálaton kell megújítania zöldkártyáját. Napjainkban 4-5 ezer szakműhelyben kontrollálhatók a kocsik, bár a szakemberek szerint jóval kevesebbre volna szükség, hiszen egy műhely gazdaságos működtetését évi másfél ezer autóvizsgálattal lehet biztosítani.

Jelenleg 1,5-3 millió forintos beruházás elég ahhoz, hogy a vizsgálóállomás működni tudjon. A júliustól hatályba lépő új szabályozás valószínűleg ritkítja majd a vállalkozások számát, hiszen további 500-800 ezer forint értékben kell modernebb műszert venni ahhoz, hogy megfeleljen egy műhely a követelményeknek.

- Az immár 13 éves rendszert azért kell módosítani, mert alaposan megváltozott a magyarországi járműállomány - nyilatkozta lapunknak Paár István, a Közlekedéstudományi Intézet Kht. tagozatvezetője. Autótípustól függően egy vizsgálat ára 5-10 ezer forint, ez a jövőben sem változik. A felülvizsgálatnál olyan számítógépes technológiát alkalmaznak, amelynél utólag nem lehet vita, mert kizárólag a műszaki paraméterek alapján dől el, hogy a jármű megfelelt-e a vizsgán, vagy sem. A technológiaváltás éves szinten 5-6 százalékkal csökkentheti a közúti közlekedés levegőszennyezését, de egy-egy forgalmas városi csomópontban az arány akár 20-30 százalékos is lehet. A motorkerékpárok és robogók környezetvédelmi felülvizsgálatának bevezetését egyelőre nem tervezik, mert ezek összesen csupán egy-másfél százalékkal szennyezik a levegőt.

Zöldkártyamûhely. Rá kell költeni
Zöldkártyamûhely. Rá kell költeni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.