Az oroszok kivonulnak Grúziából

Közeledett Moszkva és Tbiliszi álláspontja a grúziai orosz támaszpontok felszámolását illetően a grúz-orosz külügyminiszteri megbeszéléseken. Szergej Lavrov orosz külügyér Moszkvában tegnap megbeszélést folytatott grúz kollégájával, Szalome Zurabisvilivel. A megbeszélések témái: a grúziai orosz támaszpontok felszámolása, a határok demilitarizálása, a közös terroristaellenes harc, a két nép közötti viszony és a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok javítása - jelentette ki az orosz külügyminiszter. Lavrov azt mondta: egyetértettünk abban, hogy a kivonás fokozatos lesz. Ez akár már az idén megkezdődhet.

Az Interfax orosz hírügynökség idézte Zurab Nogaideli grúz miniszterelnököt, aki szerint a kivonásnak 2007-ig be kell fejeződnie. Lavrov hozzáfűzte, hogy a későbbiekben szó lehet a bázisok közös használatáról - terrorellenes kiképzőközpontként. Grúziában még a Szovjetunió idejéből maradt fenn két orosz katonai támaszpont: Batumiban és Ahalkalakiban összesen háromezer orosz katona állomásozik.

Szalome Zurabisvili vasárnap este érkezett Moszkvába. Lavrovval folytatott megbeszélésük eredményeit a két elnök, Putyin és Szaakasvili is megvitatja májusban, amikor a grúz államfő részt vesz az orosz fővárosban a második világháború befejeződésének 60. évfordulóján tartott ünnepségeken.

A Reuters kiemelte, hogy a 2003-as vértelen forradalomban hatalomra jutott Nyugat-barát grúz vezetés a támaszpontok felszámolását az ország gyarmati múltjával való szakítás alapelemének tartja.

Grúz katonák egy grúz-amerikai közös kiképzési program megnyitóján
Grúz katonák egy grúz-amerikai közös kiképzési program megnyitóján
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.