Egy szervezet független ügyészt kér az Abu Graib ügyben

Egy amerikai emberjogvédő szervezet azt kéri, hogy független ügyész vizsgálja ki: Donald Rumsfeld védelmi miniszterre és George Tenet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjére milyen felelősség hárul amiatt, hogy amerikai katonák a bagdadi Abu Graib börtönben foglyokat kínoztak és aláztak meg.

Human Rights Watch (HRW) szombaton nyilvánosságra hozott közleményében úgy vélte: egyelőre elmaradt a politikai vezetők felelőségre vonása. A Pentagon ugyanis pénteken ismét közzétett egy nyomozati anyagot, amelyben tisztára mosott újabb négy tiszthelyettest. 

A HRW számára világos, hogy a Rumsfeld és más amerikai vezetők politikája arra irányul, hogy kisebbítsék a rabok ellen elkövetett súlyos sérelmeket. A dokumentum több olyan esetet is felsorol, amelyekről a felső vezetésnek tudnia kell, vagyis tudomása volt a kínzásokról, de nem tett semmit sem azok leállítására. 

A jelentés szerint Rumsfeld a guatánamói amerikai haditengerészeti támaszponton létesített fegyintézetben használatos vallatások módszerét ültetette át Abu Graibba.

A HRW a CIA volt főnökének pedig azt vetette a szemére, hogy az ügynökség megszervezte, hogy számos foglyot olyan államokba szállítsanak, amelyekben a helyi törvények nem tiltják a kínzást.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.