Még tart a kármentés

Vasárnapig biztosan fenntartják a hét elejei mátrakeresztesi felhőszakadás után elrendelt vízfogyasztási tilalmat. Leghamarabb 24-én, a környező településeken 25-én vagy 26-án engedélyezi újra a tisztiorvosi szolgálat a vezetékes víz fogyasztását.

Keddre összesítik, milyen károkat okozott a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesre zúdult felhőszakadás, ezt követően dönt a kormány a helyreállításhoz nyújtott támogatásról és a kárenyhítésről - mondta tegnap tudósítónknak Sisák Imre pásztói polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke. Mint megtudtuk, az újjáépítéssel és a károk rendezésével kapcsolatos állami szerepvállalásról Sisák Imre szerdán tárgyal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Belügyminisztérium illetékeseivel.

A tisztiorvosi szolgálat változatlanul fenntartja, hogy a hasznosi víztározóba került szennyeződés miatt nemcsak Mátrakeresztesen, hanem több környező településen - Pásztó hasznosi városrészében, Alsótoldon, Felsőtoldon, Béren, Bujákon, Csécsén, Cserhátszentivánon, Ecsegen, Egyházasdengelegen, Erdőkürtön, Garábon, Héhalmon, Kállón, Kozárdon, Mátraszőlősön, Palotáson és Taron - elrendelt vízfogyasztási tilalmat. Egy tegnapi hivatalos tájékoztatás szerint a tilalom részleges feloldása leghamarabb 24-én történhet meg, valamennyi érintett településen pedig csak 25-én, vagy 26-án engedélyezik újra a vezetékes víz fogyasztását.

Az érintett településeken lajtos kocsikból, valamint palackozott és zacskósvízzel látják el a lakosokat. A Magyar Vöröskereszt több ezer liter ásványvizet szállított Pásztóra. Mint megtudtuk, összeállítanak egy jórészt gyermekruhaneműből, -cipőből, tejporból álló segélyszállítmányt is. Mátrakeresztesen az önkormányzat biztosítja az alapvető élelmiszereket, minden családnak tejet és kenyeret visz a hivatal gépkocsija, tegnap pedig már száz adag meleg ételt is eljutattak a helybelieknek. A település felső részén újra van víz. Az udvarokat a tisztiorvosi szolgálat fertőtleníti, egyes házakban újra működik a telefon is. Az egyik mobilszolgáltató ideiglenes átjátszó állomást telepített a faluban, amely a hömpölygő víz útjába került, sőt az elsodort patakhidat is helyreállították.

- Az eddigi kárfelmérés szerint hat ház vált lakhatatlanná, és hatvan lakóépületben keletkeztek különböző károk - mondta érdeklődésünkre Bartus László, a polgármesteri hivatal osztályvezetője. A mátrakeresztesiek közül elhelyezni senkit nem kellett, a károsultakat rokonaik fogadták be.

Pénteken, az áradás utáni ötödik napon még javában tartott a kármentés Mátrakeresztesen. A településen harminc munkagép dolgozik. Több nem fér el a kis utcákban. A faluba vezető utat négy kilométerrel a község határa előtt lezárta a rendőrség: a kordonon csak a védelmi bizottság engedélyével rendelkező járművek és a helyi lakosok hajthatnak át. Az iszapot, uszadékfát és köveket hordó teherautók így is öszszetorlódnak a keskeny úton.

Az udvarokon, az utak mentén tegnap délután is még többtonnás kődarabok hevertek, több méter magasságban állt az uszadékfa. Földgyaluk, markológépek egyengették a víz útját. Egyes szakaszokon több méter mély árkot vájt a víz- és csatornavezetékek alá a medréből kilépett patak, majd az egészet feltöltötte kövekkel. Az biztos, hogy a hat éve épült új csatornahálózat egyes részeit elsodorta a hömpölygő ár.

A károsultak közül egyre többen várnak választ arra: mi lesz a műhelyeket, gazdasági épületeket ért károkkal? Mátrakeresztes famegmunkálásáról, különösen az itt készült fakanalakról híres. Az áradat - Molnár István helyi önkormányzati képviselő szerint - húsz famegmunkáló műhelyt tett tönkre.

A felhőszakadás után medréből kiszabadult, soha nem látott erővel az utcákon, kerteken át hömpölygő víz erejét jelzi, hogy a hatalmas kőtömbökkel együtt maga előtt görgetett egy elszabadult kisteherautót is. Sztricsek Lászlónéék személygépkocsija azért nem jutott erre a sorsra, mert kerekeinél fogva a kerítéskapu tartóvasához kötötték a sebtében felmarkolt elektromos hosszabbító kábellel, az autónak így csupán a tetejét tépte le az ár. Most iszappal telve az egyik udvaron áll.

Még nem volt érkezésük, hogy kitakarítsák.

A Belügyminisztérium átutalta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett, 35 milliós gyorssegélyt, amely péntek délelőtt óta a mátrakeresztesi önkormányzat számára felhasználható. A százmillió forintos, tíz évre szóló kamatmentes kölcsön folyósításához szükséges rendelet még készülőben van, de a tárca azt reméli, a hitelkeret a jövő héttől hozzáférhető lesz. A Földművelésügyi Minisztérium vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a környező erdők megritkítása milyen szerepet játszott az áradásban.

Búvárok is keresik az eltűnt kisfiút

A megáradt Zagyva-patakot akarta megnézni az a hétéves kisfiú, akinek csak a kerékpárját találták meg a keresésére indult rendőrök és a szülei. A bátonyterenyei rendőrökhöz csütörtök éjszaka, valamivel tíz óra körül érkezett bejelentés Dorogházáról, hogy a kis Beregi Martin még a délután kerékpárral elment otthonról és azóta sem érkezett haza. Mindeközben a szülők megtudták, hogy Martin a házukhoz közeli Zagyva-patakhoz ment "árvizet nézni". A megáradt patak mentén a gyermek kerékpárját megtalálták, ám a kisfiú nem került elő. A rendőrök éjszaka átkutatták a környéket, s pénteken is folytatták a keresést, amelybe bevonták a különleges mentőszolgálatot is. A mentőcsapat két búvára a másfél méter mélységűvé duzzadt, nagy sodrású, zavaros vizű patakban órákig kereste, mindhiába az eltűnt gyermeket. Pénteken a miskolci speciális mentők és Mancs, az életmentő kutya is bekapcsolódott a keresésébe. Lapzártánkig nem találták meg a kisfiút. (Tudósítónktól )

Az uszadékfa és a hordalék elszállítását markoló segíti
Az uszadékfa és a hordalék elszállítását markoló segíti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.