Eufórikus hangulatban a kritikus tömeg

A gyalogosok mindenhol támogatásukról biztosították a felvonulókat. Az Attila úton az emberek az ablakokon kihajolva integettek, a Széna térnél a villamosmegállóban állók pedig megtapsolták a biciklistákat, és pacsira nyújtották kezüket az elhaladóknak - írta az Index.

Az Index tudósítói szerint rendbontások nélkül ért véget a biciklis felvonulás Budapesten. A Föld napja alkalmából rendezett demonstráción a rendőrség információi szerint nyolc-tízezren jelentek meg. "Fülig ér a szám" - mondta az Index tudósítójának az egyik szervező.

Felvonulások vidéken is: a budapesti tüntetéssel egy időben biciklis felvonulások zajlottak Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben is. Zalaegerszegen fél órával később indult a menet.

(Forrás: Index)

Az Indymedia ezt írta beharangozójában: "És most kéne győzködni a lustákat, a kétkedőket, azokat, akik aznap estére sörözést, mozizást terveztek. Ne tegyétek! Gyertek a Critical Massre! Hogy Krisztus urunkat idézzem: "Bizony mondom nektek, mindenki, aki a Critical Massért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap!” Még akik teszem azt a Védegylet Nádor-termi beszélgetésére készültek, -ami szerencsétlen módon pont akkor van, azok is csak akkor menjenek oda, ha nincs biciklijük. Ha van, küldjék el maguk helyett a Nagyit!

S hogy miért gyere mindenáron?
Mert biciklizni jó. Nagyon jó. Városban biciklizni majdnem annyira, mint szeretkezni. Szabadságérzés, béke, harmónia. Ritmus, a városi közlekedés egy szelídebb módjának ritmusa - óh szent Ritmus, örök szerelem nagy ritmusa, évek ritmusa, Isten versének ritmusa! –Ez meg Babits volt.

Gyere, mert közösségbe tartozni jó, és minden közösségek legjobbika a bringásoké. Mert egy huszonegyedik századba vetett városi embernek hatalmas értéket jelentenek az olyan pillanatok, amikor a körúton esőben veled szemben jön egy bringás, és átköszön. Vagy téli éjszakákon, egy-egy találkozás. Amikor egy biccentésből tudja az ember, hogy nagyon fontos dolgokban vele rokon lélekkel találkozott. Emlékszem, egyszer a Margit-hídon jött a villamos síneken egy tizenhat körüli lány, hátára szíjazva egy másik kecónak a váza, május volt, annak is a legjava, és ő mosolygott. Én a járdán tekertem, de muszáj volt odaintegetnem neki, és ő visszaintegetett. Csak ennyi, de annak, aki Budapesten, -vagy bármely más városban teker- rengeteg ilyen emléke van.
Szóval gyertek. Gyertek, mert a bringás lányok sokkal szebbek, ez tudományosan bebizonyított tény. Hogy miért? Mert az ő szépségük belülről fakad, hiszen aki biciklivel jár, az önálló, szabad, eleven, mozgékony, izgalmas, -vagyis a szó legnemesebb értelmében véve elkerülhetetlenül erotikus.
A bringás srácok pedig nagyon jó fejek. Ezt meg ugye kár magyarázni." Tovább a cikkre

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.