Magyar rendszerváltás

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Bihari Mihály politológus tartja Alkotmányos rendszerváltás címmel.

- Lehet-e a rendszerváltás magyar útjáról beszélni?

- Az a sajátos átalakulás, amely Magyarországon 1987 és 1990 között bekövetkezett, nagyon sokban eltért a többi kelet-közép-európai ország átalakulásától. Példa nélküli volt a magyarországi rendszerváltás abban az értelemben is, hogy a méltán forradalmi jelentőségűnek nevezhető változások békésen, rendezetten, tárgyalásos formában, alkotmányos-jogi keretek között zajlottak le.

- Hogyan szakaszolható az átalakulás?

- A rendszerváltás három évét szerintem három szakaszra bonthatjuk, elsősorban a politikai-hatalmi viszonyok változása alapján. A rendszerváltás első éve 1987 nyarától-őszétől tartott 1988. május végéig, az MSZMP országos pártértekezletéig. A második szakasz és a második év 1988. május végétől tartott 1989. szeptember 18-áig, a Nemzeti Kerekasztal-megállapodás elfogadásáig. A harmadik szakasz és a rendszerváltás harmadik éve 1989. szeptember 18-ától tartott 1990 őszéig, az első demokratikus önkormányzati választásokig.

- Forradalomnak nevezhető-e az, ami történt?

- A politikai rendszer forradalmi jelentőségű - de nem forradalmi jellegű - átalakulásáról beszélhetünk. Ez az átalakulás teremtette meg a gazdasági és a tágabb társadalmi rendszerváltás feltételeit és kereteit. A hatalomváltás nem egyenlő természetesen az uralkodó elitek vagy a hatalomért versengő csoportok váltásával. Akkor beszélhetünk a politikai rendszer egészét átalakító, rendszerváltást előidéző hatalomváltásról, ha a változások sorozata az intézményesült hatalmi rendszer minden lényeges összetevőjét érinti.

- Hogyan értékelhető a rendszerváltás világpolitikai-világtörténelmi perspektívából nézve?

- A magyarországi átalakulás előre nem látható és példa nélküli történelmi változások része volt. A nemzetközi méretű rendszerváltás összesen körülbelül négyszázmillió embert érintett. Egyébként az európai kommunista világbirodalom ugyancsak mintegy három esztendő alatt - 1945 és 1948/49 között - jött létre. E birodalom összeomlásában hazánknak kiemelkedő - a folyamatot elindító - szerepe volt.

Az április 25-i előadás helye és ideje: Műszaki Egyetem, B28-as, Kozma László nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2., 19.30; www.mindentudas.hu

Bihari Mihály
Bihari Mihály
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.