Belső nyitány

Korunk lakásából eltűntek az ajtók. Legalábbis a trendet követő egyterű otthonokból. A térélmény oltárán elsőként a belső ajtókat áldozták fel, majd eltolhatóvá tették a falakat is.

A belépő már az első pillanatban mindennek a közepén találja magát. A hatás többnyire lenyűgöző. A nagyvonalú térszervezés, a tágas világ azonban könnyen zavarba is hozhatja a vendéget, hiszen még az előszoba képezte rövid zsilip is hiányzik a külvilág és az otthon között. Minden láthatóvá válik már az első pillanatban. A különböző funkciók elhatárolása csupán jelképes, azok néha különösebb átmenet nélkül folynak egymásba. Helyiségek híján az érkező semmiféle fogódzót nem kap a funkciók szervezési elvéhez, a lakásban való eligazodáshoz, a helyiségek hierarchiája kínálta Ariadné-fonal nélkül pedig nemcsak a vendég, hanem a tulajdonos is könynyen elveszettnek érezheti magát saját lakásában.

Az egy légterű lakások királya kétségtelenül a loft. A régi üzemcsarnokokban kialakított otthonokból a külső térhatároló elemeken kívül teljesen hiányoznak a falak és az ajtók. Nemritkán még a fürdőszoba is a központi tér része. A nagy belmagasság és az átláthatóság kétségtelenül magával ragadó térélménnyel szolgál. Hosszú távon azonban meglehetősen fárasztóvá válik. A visszahúzódás, a védett kuckó utáni vágy még a pörgős életűeket is elkapja olykor. A nagyobb családok hétköznapjainak súrlódási felületeit egyenesen megsokszorozza. Nem is beszélve a szagról, amely a napjainkban oly divatos amerikai konyhák használatakor belengi az egész lakást. A kanapén megülő sültolaj-szag ellenében még Philippe Starck zsenije is tehetetlen.

Higgyük el: egy belső ajtó is lehet szép. Sőt különleges látványelemként vonzhatja a tekintetet. Egy keret nélküli homokfúvott üveg tolóajtó, netán egy savmaratott csíkokat viselő bukó-nyíló alkalmatosság biztos sikerre számíthat a legkifinomultabb sznoboknál is. Minden megvalósítható, csak némi fantázia és pénz kell hozzá. Az ötletek tárháza kifogyhatatlan. A kínálat óriási. A választás legfőbb szempontja a rendelkezésünkre álló tér. Nagy alapterületű helyiségekben bátran dönthetünk a régi kastélyok, illetve nagypolgári lakások hangulatát idéző, kétszárnyas ajtók mellett, amelyek hatásos feltárása kétségkívül impozánssá teheti belépőnket. Házgyári otthonokban viszont egyetlen ajtószárny nyitása is komoly logisztikai szervezést igényel a szűkös folyosók miatt. Itt juthatnak igazán nagy szerephez a méretre készített toló-, illetve csuklóajtók. Alapváltozatban az ajtó a szendvicsszerkezetű fal résébe csúszik bele, így nyitott állapotában sem vesz el egyetlen centimétert a szűkre szabott térből. Utólagos kialakítása azonban meglehetősen körülményes, sőt bizonyos épülettípusokban - vályog, panel - nem is kivitelezhető. Csüggedésre még sincs ok. A gyártók erre is gondoltak. Az újabb generációs tolóajtók lapjai a fal előtt vezetett sínbe gördülnek, így beépítésük nem igényel különösebb kőművesmunkát.

Néha még ez sem elég. A folyosó végének leválasztásával kialakított gardróbszekrénynél ugyanis alkalmas faldarab híján erre sincs mód. Marad a csuklóajtó. A több panelből álló ajtószárny nyitáskor egymás mellé hajlik, feltárva a szekrény belsejét. Igaz, az elemek szélességétől függően kisebb-nagyobb területet elfoglal az ajtó előtti térből. Ez azonban az esetek többségében vállalható kompromisszum. A csuklóajtó diszkontváltozata a köznapi életből jól ismert harmonikaajtó, amelyet csupán az ajtó felső tokjában elhelyezett sínre függesztenek fel. Jóval olcsóbb megoldást jelent a csuklóajtónál, ám lényegesen gyorsabban amortizálódik, esztétikai élményt pedig már beépítésekor sem nyújt.

A toló-, illetve csuklóajtók készülhetnek fából, különböző technikákkal kezelt üvegből, ezek kombinációjából, nádból, bambuszból, papírból, sőt különféle textíliákból, de kedvelt a teljes tükörfelület is. Mindez kérhető keretbe foglaltan és keret nélkül - tetszőleges szélességben és magasságban. Az árak harmincezerről indulnak, de könnyen elérhetik a több százezer forintot is. Ráadásul fizetni kell még a beszerelésért is, aminek költsége szintén tízezrekben számolható.

Az olcsóbb, illetve a hagyományos megoldások kedvelőinek jó szívvel ajánlhatók az igényesebb kialakítású beltéri ajtók, amelyek a fogyasztói szokások változásával egyre inkább az enteriőr részévé válnak. Megjelenésükben már nem a többi nyílászáróhoz, inkább a bútorokhoz igazodnak. A nyílászárószalonokban elsősorban fenyőből készült ajtókat kínálnak, de megrendelésre készítenek bükk-, tölgy-, sőt trópusifa-ajtókat is. Tervezésénél nemcsak a nyílászáró méretét és formáját adhatjuk meg, de igényeink szerint választhatunk a fa erezetét láttató lazúrfesték és fedőszín, a nyitási típusok, az üvegek, valamint a kiegészítők (osztó, kilincs) széles skálájából is.

Az esztétikai szempontokon kívül a funkcionalitásra is érdemes tekintettel lenni a nyílászárók kiválasztásakor. Ha módunkban áll már a tervezés során építész, alkalmazástechnikus szakemberek, illetve lakberendezők segítségét kérni, feltétlenül tegyük meg. A megfelelő falazat és az alaprajz ismeretében a jó nyitási irány megválasztásával növelhető a lakás hasznos belső tere. Megkönnyíti a dolgunkat a forgalmazók által kínált beépítési szolgáltatás, ezáltal a termékekre adott garancia ideje is nő.

Krebsz Zsuzsanna, az év lakberendezõje az általa tervezett tolóajtóval. A fantáziának csak a pénztárca szabhat határt
Krebsz Zsuzsanna, az év lakberendezõje az általa tervezett tolóajtóval. A fantáziának csak a pénztárca szabhat határt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.