SMS-sel a lakásmaffia ellen

Új szolgáltatást vezet be a földhivatal: a megadott e-mail címre küldenek üzenetet, ha a tulajdoni laphoz változásbejegyzési kérelem érkezik - mondta el a Világgazdaságnak Berczi Norbert, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára.

Az intézkedéssel a lakásmaffia ellen kívánnak fellépni, és bár a szolgáltatásért fizetni kell majd, Berczi szerint ez még mindig biztonságosabb és kényelmesebb módszer, mint időről időre személyesen ellenőrizni, hogy esetleg nem történt-e valami az ingatlannal a tulajdonos tudta nélkül. Az árat még nem határozták meg, ám ebben a fél évben szeretnék elindítani a rendszert, amelynek továbbfejlesztésén is gondolkodnak: e-mail helyett akár a mobiltelefonra küldött SMS elküldését is vállalnák az előre megadott számra.

A jelzési rendszer bevezetését ugyanazok az informatikai fejlesztések teszik lehetővé, amelyek segítségével az ügyiratok feldolgozását is gyorsítják. Három éve - 2002-ben - még 275 ezer elintézetlen akta tornyosult a földhivatalokban, ez a szám 2003-ra 103 ezerre csökkent, mára pedig 2600-ra apadt - az ország 18 megyéje hátralékmentes, és csupán Pest megyében és Budapesten vannak még lemaradások.

A digitalizálással emellett az ügyintézést is gyorsítani kívánják, 2007-ben pedig a tulajdoni lapok mellett a térképi adatok is megjelennek a Takarnet-rendszeren (így azokhoz egy idő után akár az interneten át is hozzá lehet majd férni).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.