Rice: itt az ideje a fehérorosz változásoknak

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön Litvániában több fehérorosz ellenzékivel találkozott, miután előző nap szorgalmazta, hogy változások következzenek be Fehéroroszországban, amelynek vezetését Európa közepének utolsó igazi diktatúrájaként bélyegezte meg.

Condoleezza Rice a NATO külügyminiszteri szintű kötetlen tanácskozása keretében biztosította a ellenzékieket, hogy csodálja a bátorságukat és elszántságukat. "Még ha nehéznek és hosszúnak tűnik is, lesz út a fehéroroszországi demokráciához" - szögezte le.

A fehérorosz határtól mintegy harminc kilométerre tartott találkozóra Condolezze Rice-t elkísérte Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője és Antanas Valionis litván külügyminiszter is. Az ellenzékiek között volt Anatolij Mihajlov, a minszki rendszer által bezáratott egyetem rektora és Dmitrij Brodko, a Volat nevű ifjúsági mozgalom vezetője. Az amerikai külügyminiszter szerdán Valdas Adamkus litván államfővel Vilniusban tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy eljött a változások ideje Fehéroroszországban.

"Fehéroroszország... tényleg az utolsó igazi diktatúra Európa közepén, és eljött az ideje annak, hogy változások történjenek az országban" - mondta. Számos nyugati elemző azt sugallja, hogy Fehéroroszország lehet a következő volt szovjetköztársaság, amelyben Grúziához, Ukrajnához és Üzbegisztánhoz hasonlóan utcai tiltakozások döntik meg az tekintélyuralmi rendszert. Fehéroroszországban 1994 óta Alekszandr Lukasenko tölti be az államfői posztot. Lukasenko, akit a Nyugat az ellenzék és a sajtó elnémításával vádol, kedden is kijelentette, hogy nem tart hatalmának megdöntésétől.

Szergej Martinov fehérorosz külügyminiszter szerdán azzal vádolta az amerikai külügyminisztert, hogy fehérorosz belügyekbe avatkozik bele. Rice kedden, útban Moszkvába bírálta Lukasenkót, hangsúlyozva, hogy "Fehéroroszország lemaradt (a fejlődésben) a rendszer jellege miatt". George Bush amerikai elnök eltökélt abban a szándékában hogy világszerte meghonosítsa a demokráciát. Rice a zsarnokság előretolt bástyájának nevezte Fehéroroszországot Irán, Kuba, Észak-Korea, Mianmar és Zimbabwe mellett.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.