Zajtérkép készül a fővárosról

A Kossuth Lajos utca a Belváros legzajosabb része, de nem sokkal jobb a helyzet a Kecskeméti utcában vagy a kerület határain húzódó utakon sem - derül ki abból a zajmintatérképből, amelyet tegnap mutatott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) valamint Belváros-Lipótváros önkormányzata.

Az V. kerületre készült felmérés csak minta: azt mutatja, hogy az Európai Unió környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló irányelve alapján hogyan kell elkészíteni 2007-re azt a digitális térképet, amely részletesen ábrázolja a főváros és huszonegy környező település terheltségét - ismertette Rakics Róbert, a KVM helyettes államtitkára. A térkép elkészítésére várhatóan az év végén jelenik meg pályázat - 690 millió forintos keretösszeggel - a nemzeti fejlesztési terv környezetvédelmi és infrastrukturális operatív programjában. A programot teljes mértékben európai uniós pénzből finanszírozzák. Az EU előírása szerint a zajtérképnek legkésőbb 2007-ig el kell készülnie, de ez nem elég: ez alapján intézkedési tervet is kell készíteni a megoldásra.

Az V. kerületre készült mintatérképből az is kiderül, hogy a hol vannak a városrész legcsendesebb zónái. Ezek - érthetően - a sétálóutcák és a parkok egy része, amelyekből a kerület egyre többet szeretne kialakítani a jövőben - mondta Steiner Pál polgármester. Belváros-Lipótváros vezetői ezért legfontosabbnak a forgalom visszaszorítását tartják. Ennek érdekében felszín alá terelnék a parkolást, a jelenleginél több mélygarázs kialakítását tervezik. Steiner elmondta, vannak egyéb forgalomelterelési elképzeléseik is, ám útjaik nagy része fővárosi kézben van, s a kerületi javaslatok egy részét az illetékesek eddig válaszra sem méltatták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.