NOB: egyik sportágnak sincs bérelt helye

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága elfogadtaaz ötkarikás játékok programjának új szelekciós elvét, amely szerint ajövőben valamennyi sportág műsorban tartásáról szavaz majd a szervezettagsága.

A berlini tanácskozáson - Jacques Rogge NOB-elnök javaslata alapján - a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetségének (ASOIF) egyetértésével született meg a határozat. Ennek lényege, hogy az a sportág, amelyik nem kapja meg a tagok 51 százalékának a támogatását, kikerül az ötkarikás programból. Új jelentkezőknek ugyanakkor kétharmados támogatottság kell a debütáláshoz, továbbá az, hogy a végrehajtó bizottság is áldását adja a voksolásra. Az az elv ugyanakkor továbbra is érvényben marad, hogy 28 sportág versenyeit rendezik meg, s maximum 301 számban avatnak bajnokot egy-egy nyári olimpián.

Az első, a 2012-es műsort érintő szavazásra az AFP szerint már a júliusi, szingapúri kongresszuson sor kerül. Noha sokan a mostani műsor változatlanul hagyását vetítik előre, a golf, a hétfős rögbi, a fallabda, a karate és a görkorcsolya beugrásra kész. A végrehajtó bizottság németországi ülésén egyúttal arra szólította fel a hét év múlva esedékes játékok megrendezésére pályázó öt várost - New Yorkot, Londont, Moszkvát, Párizst és Madridot -, hogy vessenek véget az ígérgetéseknek.

"Nem szeretnénk visszatérni a korábbi gyakorlathoz, nem akarunk botrányokat" - utalt a több NOB-tag kizárását maga után vonó Salt Lake City-i eseményekre Rogge, aki szerint mindenképpen el kell kerülni, hogy az utolsó pillanatokban egy kontrollálhatatlan verseny alakuljon ki a jelentkezők között.

A NOB etikai bizottsága már vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy szabályokba ütköző-e London és New York több felajánlása. A brit főváros ingyenes repülő- és vonatjegyeket, valamint 100 dollárig ingyenes telefonhívásokat biztosítana a résztvevő sportolóknak, illetve a kísérőknek. Az ígéretek között szerepel még az angliai felkészülési versenyekre történő utazás anyagi támogatása is. New York ugyanakkor a kis sportágaknak ajánlott fel ingyenes népszerűsítő, illetve reklámutakat Egyesült Államok-szerte, amennyiben a város kapja meg a rendezés jogát a július 6-i szingapúri NOB-választáson.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.