XVI. Benedek folytatja, amit Ratzinger elkezdett?

Az európai sajtó fő témája, hogy kedden Joseph Ratzinger német bíborost választották a római katolikus egyház új vezetőjének. A lapok egyetértenek abban, hogy Ratzinger, aki pápaként a XVI. Benedek nevet vette fel, ellentmondásos személyiség.

A német Die Welt szerint a németországi keresztényeket nem érhette volna nagyobb megtiszteltetés annál, hogy egy honfitársuk lett az új pápa. A lap hozzáteszi, hogy megválasztásával Európa sem juthatott volna nagyobb súlyhoz. Az újság szerint az, hogy Ratzingert konzervatívként tartják számon, csupán egyszerű klisé. A lap úgy véli ugyanis, hogy II. János Pál pápa nélküle nem tudta volna ennyire megnyitni a katolikus egyházat a világ felé.

A szintén német Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy az új pápa a folytonosság mellett áll ugyan, de reformokat is végre kell hajtania, ha el akarja kerülni, hogy az egyház zsákutcába jusson.

A brit Daily Telegraph címlapján az áll, hogy "Isten Rotweilere" lett az új pápa. Mint a cikkből kiderül, a konzervatív nézeteiről ismert Ratzinger bíborost bírálói nevezték el így. A lap szerint ugyanakkor támogatói udvarias és szelíd embernek, valamint kiváló teológusnak tartják. A Daily Telegraph mindazonáltal úgy véli, hogy a homoszexualitás, a születésszabályozás, valamint a más vallásokkal való kapcsolatról vallott nézetei miatt megosztó személyiség lehet.

A szintén brit Guardian azzal kezdi cikkét, hogy egy keményvonalas konzervatív lett a világszerte 1,1 milliárd hívet számláló római katolikus egyház új vezetője. A lap emlékeztet arra, hogy Ratzinger igazi vatikáni bennfentes, aki a nemrég elhunyt II. János Pál jobbkezeként védelmezte és támogatta az egyre makacsabb ortodox irányvonalat.

A Times összegyűjtötte Joseph Ratzinger néhány korábbi nyilatkozatát. A brit lap összeállítása szerint például a homoszexualitást gonosz dolognak nevezte, a nők pappá szentelésének tilalmáról pedig azt mondta, hogy ez szükséges az igaz tanítás védelme, valamint az egyházi közösség egységének megőrzése érdekében. A klónozásról azt nyilatkozta, hogy veszélyesebb fenyegetést jelent mint a tömegpusztító fegyverek, míg a rockzenéről azt mondta, hogy az a vallásellenesség eszköze - derül ki a Times összeállításából.

Az Independent úgy fogalmaz, hogy a finom modorú, udvarias bíboros a vasököl a katolicizmus bársonykesztyűjében. A brit lap emlékeztet arra, hogy az új pápa ellenzi a többségében muzulmán lakosságú Törökország uniós felvételét, az amerikai választási kampány idején pedig arra szólított fel, hogy az abortusz-párti politikusoktól tagadják meg a templomi áldást. Az újság megjegyzi, hogy sok területen az új egyházfő még keményvonalasabb, mint elődje. Az Independent szerint ellenezte például a közeledést az orthodox keresztény egyházakhoz.

A konzervatív francia Le Figaro szerint az, hogy az új pápa nem ismer megalkuvást az egyházi tanítások terén, megnyugvást jelent a konzervatívok számára, elbátortalanítja viszont azokat, akik olyan egyházat szeretnének, amely képes arra, hogy összeegyeztesse a vallási irányelveket a társadalmi párbeszéddel.

A szintén francia balközép Liberation azt írja, hogy II. János Pál pápaságának utolsó időszakában valójában Ratzinger bíboros hozta a döntéseket, így most megválasztása egy kicsit olyan, mintha saját magának lenne az utódja. A lap megjegyzi, hogy ezzel a döntéssel az egyháznak nem kell attól tartania, hogy eredetiséggel fogják vádolni. A Liberation szerint kevés olyan intézmény van, amely ennyire közömbös lenne a külvilágban zajló változásokra.

A spanyol El Pais szerint a konklávéban meghatározó szerepet játszó európai bíborosoknak azért is eshetett Ratzingerre a választásuk, mert felhívta a figyelmet arra, hogy a hit válságba került a kontinensen. A lap az egyházfőt az ortodox irányzat védelmezőjének nevezi, hozzáteszi azonban, hogy az majd csak később válik el, hogy XVI. Benedekként vajon folytatja-e azt, amit Ratzinger bíborosként elkezdett.

(BBC)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.