Mádl orvosolná a szlovén panaszokat

MTI - Hamarosan megszülethet a rövid távú megoldás a magyarországi szlovén kisebbség oktatási intézményeinek és sajtójának pénzügyi gondjaira, hosszú távon pedig a magyar költségvetésnek kell orvosolnia a nehézségeket - jelentette ki Mádl Ferenc köztársasági elnök tegnap Janez Drnovsek szlovén kollégájával Ljubljanában folytatott megbeszélése után.

Még a magyar államfő látogatását megelőzően a Vas Népe megyei napilapban összegezték véleményüket a szlovén kisebbségi vezetők. Szerintük veszélybe kerültek a Rába-vidék szlovén nemzetiségi intézményei, iskolák, miután tíz százalékkal csökkent idén az Országos Szlovén Önkormányzat támogatása a magyar állami költségvetésből. Nem jut elég pénz a szlovén nemzetiségi iskolák, a Szentgotthárdról sugárzó Radió Monster nemzetiségi rádió, valamint a Porabje szlovén nyelvű nemzetiségi újság fenntartására sem.

A szlovén parlament bizottsága a Rába-vidéken tett közelmúltbeli látogatása alapján a bizottsági elnök kijelentette: Magyarország és Szlovénia államközi szerződéséből magyar részről "semmi sem teljesült".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.