Inkubátorok és jogi aggályok

Megosztja az inkubátorprogram a szakmát. Több gyermekvédelmi szakember aggályosnak tartja az országos kezdeményezést, miközben készül az átfogó program az ügyben.

Várhatón napokon belül elfogadja a parlament az inkubátorokba helyezett csecsemők, illetve szüleik jogi helyzetének rendezését módosító törvényt. Miközben miniszteri megbízottat neveztek ki egy átfogó, országos inkubátorprogram megtervezésére és megszervezésére (tegnap Kecskeméten adtak át egy inkubátort), sorra érkeznek a gyermekvédelmi szakemberektől olyan jelzések, amelyek aggályosnak tartják a jelenlegi gyakorlatot. Legutóbb Herczog Mária gyermekvédelmi szakember nyilatkozott ebben a szellemben.

- A Magyarországon 1996 óta zajló inkubátorprogram nemigen váltja be a hozzá fűzött reményeket: eddig összesen 33 gyermeket helyeztek el a nagyvárosi kórházak elé kihelyezett inkubátorokban, az újszülöttek ellen elkövetett gyilkosságok száma pedig nem csökkent - mondta. - Nem gondolom, hogy örülni kell annak, ha lassan minden kórház előtt lesz inkubátor, s hogy már a parlamenti képviselők is arra szólítanak fel szakembereket, hogy terjesszék: aki nem akarja megtartani a gyerekét, az beteheti egy inkubátorba, és büntetlenül elszaladhat - jelentette ki. Hozzátette: nem azt szeretné, hogy megbüntessék az anyákat, de álláspontja szerint ez a kérdés - a szakmai és az etikai problémák mellett - jogi kétségeket is felvet.

Kérdés, hogy egy ismeretlen embertől egyértelmű jognyilatkozatnak tekinthetjük-e, ha inkubátorba helyez egy gyereket. A vélelem az, hogy az anya teszi be az apróságot, de erről valójában nem tudhatunk semmit. De ha az anya teszi is be az újszülöttjét, vajon az apa jogait figyelembe vette-e valaki - vetik fel az inkubátorprogram bírálói. Aggályosnak tartják azt is, ha ugyanez a nő ugyanebben a kórházban megszüli a gyerekét, és kisétál kicsinye nélkül a kapun, azt már nem tekintik érvényes lemondó jognyilatkozatnak. Az anyát végighajszolják a gyámhatósági eljáráson, és a gyermek már nem lesz olyan rövid időn belül örökbe adható, mint ha inkubátorba tette volna az anyja.

- A gyermekvédelmi törvénnyel és az ENSZ-egyezménnyel is ellentétben áll az a törekvés, hogy az anya lemondó nyilatkozatát az egész család lemondásaként értékeljük, és meg sem próbáljuk a gyereket a családban elhelyezni. Herczog Mária szerint ha az anyákat Magyarországon nem arra biztatnák, hogy hagyják hátra a gyerekeiket, hanem arra, hogy kérjenek segítséget, akkor sokkal többen lennének képesek arra, hogy felneveljék a gyermeküket.

Garamvölgyi György, a program szervezésére kinevezett kormánymegbízott, a vállalkozás úttörőjének számító Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ főigazgatója minden javaslatra nyitott, az azonban szerinte vitathatatlan, hogy a program hatékony. - Más szemüvegen keresztül nézi a kérdést a szülész, és máson át a szociológus. Nem biztos, hogy a csecsemőgyilkosságok tükrében kell mérlegelni az inkubátorok létjogosultságát. Engem meggyőz az a harminchárom baba, aki vélhetően ennek köszönheti az életét, akárcsak az az ezerháromszáz kismama, aki a krízisközpontunkban kért segítséget, s akiknek a többsége végül megtartotta babáját - mondta. Hozzátette: egy hónapon belül valamennyi szakembert, így Herczogot is egyeztetésre várják.

Eddig 33 babát helyeztek el az inkubátorokban
Eddig 33 babát helyeztek el az inkubátorokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.