Vigyázat, hamis csodaszerekkel bombáznak!

Az utóbbi napok egyik "tudományos" bulvárszenzációja: skót kutatók szerint a pajzsmirigyben termelődő tiroxin hormon adásával akár harminc évvel nőhet az emberi élettartam.

Az aberdeeni egyetem kutatóinak magyarázata szerint az anyagcserét szabályozó, pajzsmirigy által előállított tiroxin hormon jelentősen csökkenti a szövetek károsodásáért felelős szabad gyökök számát. A nagyobb mennyiségű, a szervezet anyagcseréjét fokozó tiroxin hatására a kísérleti egerek tovább éltek. A skótok szerint e felismerés révén újfajta, az ember élethosszát megnövelő gyógyszert lehet kifejleszteni. (Az elmúlt hetek másik "nagy hatású" csodaszere szintén a pajzsmirigyet célozta meg. A "biojódot" tartalmazó "hatóanyag" ugyancsak a pajzsmirigy működésének befolyásolásával fokozná a szervezet anyagcseréjét. A "termék" kizárólag természetes anyagokból áll, ezért a forgalmazó szerint bárki használhatja.)

Csaba György, a budapesti Semmelweis Egyetem genetikai, sejt- és immunbiológiai intézetének emeritus professzora eddig nem hallott arról, hogy a tiroxinnak szabadgyökcsökkentő hatása lenne. Az sem állja meg a helyét, hogy a felgyorsult anyagcsere élethossz-növekedéssel járna. Éppen ellenkezőleg, az élővilágban a gyorsabb anyagcserével rendelkező élőlények általában rövidebb ideig élnek. Csaba György állítja: a tiroxinkezelés az emberek esetében nagy valószínűséggel nem alkalmazható. Ennek oka, hogy a normális anyagcseréjű ember számára már kisebb tiroxintöbblet is káros - izzadás, hőhullám, súlyveszteség, álmatlanság, idegfeszültség lép fel, de sokkal súlyosabb következménye lehet, hogy növeli az infarktus és a stroke veszélyét.

Az említett kezelésnek csak akkor lehet jövője, ha olyan tiroxinszármazékot kísérleteznek ki, amelyik elvesztette ezeket a hatásait, és megnövelték gyökfogó képességét. Ez utóbbi azonban nem biztos, hogy megéri a fáradságot, mert erre jól bevált, szinte ártalmatlan anyagok - például az E-, C- és A-vitaminok, valamint szintetikus molekulák - állnak rendelkezésre. A hivatkozott bulvárhír jelen pillanatban egy felfújt, kellőképpen nem ellenőrzött állatkísérleti eredmény, amelyet komoly tudományos lapban még nem publikáltak.

"A pajzsmirigy hormonjaival kapcsolatos felelőtlen kijelentések, valamint a nem szakavatott »gyógyítók« hormonkezelései mindennapos problémát jelentenek" - tájékoztatta lapunkat Szacsky Mihály, a Műegyetem humánbiológus kutatója, aki szerint Németországban fél tucat orvos ül börtönben, mert ilyen anyagokkal próbáltak embereket fogyasztani. A hormonkezeléssel a világ minden pontján csínján bánnak, és csak teljes körű vizsgálat után szakorvos végezheti a beavatkozást.

A kísérleti stádiumban lévő hatóanyagok varázserejét sokan kész ténynek veszik, és lemondanak a bevált gyógyszerekről. Ugyanez igaz abban az esetben is, amikor különféle betegségeket orvosok helyett kétes képzettségű emberek "gyógyítanak". Szacsky Mihály szerint a különféle világmegváltó hatóanyagokkal jelentkező cégek, melyek rendszerint nem tekinthetők minősített gyógyszer- vagy élelmiszer-előállító laboratóriumnak, gyógyszergyárnak, a kötelező vizsgálatokat kikerülve a kutatási és klinikai alkalmazások szigorú szabályait félrelökve, az emberek tudományos ismereteinek hiányosságát kihasználva hozzák forgalomba termékeiket. A köztudatban elfogadott kémiai, fizikai, fiziológiai alapelvekre utalnak, amelyekhez egészen vad dolgokat tesznek hozzá. Biofizikára, kvantumbiológiára hivatkoznak, molekuláris gyógyításról beszélnek. Mágneses térerőről, elektromágneses sugárzásról szónokolnak. Hasonló csalárdságnak tekinthető az aurafotózás, vagy a biorezonanciára alapozott kezelés is.

Az előbb felsorolt esetekben megfoghatatlan, nem mérhető, természettudományosan nem igazolható jelenségekért fizetünk. Jó esetben csak a pénzünk bánja. Rák Kálmán, a debreceni egyetem orvosprofesszora szerint a hit a tényeknek is ellenáll. Évtizedes szakmai tapasztalata azt mutatja, hogy a legnehezebben gyógyítható betegség az emberi hiszékenység.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.