alma írja: feltalálták az átalányadót

„Flat rate” néven, Európa most ennek örvendezik, - legalább is erről ír a The Economist. Csak azért említem, mert hogy nálunk is gondolkodnak az adóreformon. Szóval: először az észtek vezették be, aztán a litvánok, az írek kacérkodnak (vagy már be is vezették?) ma már egy csomóan szeretnék.

A flat rate azt jelenti, hogy nincs szja, nincsenek sávok, de nincs iparűzési, meg társasági adó, és nincs ilyen-olyan mentesség vagy kedvezmény se: egyfajta adónem van (aránya 18 és 26% között váltakozik országonként) – de azt mindenki fizeti – gazdag és homeless egyaránt. Frankón egyszerű, áttekinthető, igaz, hogy igazságtalan, de melyik adó nem az. Szóval lehet örülni, lassan ide is betüremkedik.

Ja és jelentős adóteher-csökkenést hoz.

Csakhogy: kevesebb adó, kevesebb állami bevétellel is jár. Ez viszont azt is jelenti, hogy az állam – mivel nincs rá pénze – kiszáll egy sor feladatból. Nem lesz jövedelemkiegyenlítés, szociális háló, kulturális- meg oktatási-csomag, a piaci folyamatok ilyen-olyan korrigálása (ha nagyon eldurvulnak a dolgok), - mindez ugrik. Vagyis a „jóléti állam” maradványairól is önként mond le az EU, elébe menve a fejleményeknek. Mert rá fog kerülni a sor, hogy fenntarthassa versenyképességét. Mert olyan versenytársai vannak, akiknek a rabszolgamunka is paradicsomi állapot. Az átalány adó az első lépés az önfeladás felé.

Jó, ha tudjuk: az EU versenyben maradásának feltétele a mai világgazdaságban, hogy Európa mondjon le specialitásáról az életminőségről, (nyugodtabb életritmus, viszonylagos létbiztonság, kultúra stb.), vállalja be a mainál radikálisan alacsonyabb béreket, az ingyen túlmunkát. (Ne hidd, hogy túlzom a dolgot: az Opel gyár bezárását azzal tudták csak megakadályozni a GM menedzsereivel szemben, hogy mindezt bevállalták a dolgozók: akár próbapernek is tekintheted azt a csatát.) Ja, és ha ez sem elég, adja fel a jelenlegi (szar) egészségügyi rendszerét, nyugdíjbiztosítását. (Az átalakítás túl lassan megy, valaki be fog szólni, hogy mi lesz már, és ugrik az egész. Lehet majd sztrájkolni. Csak nem árt tudni, hogy mindez együtt is kevés lesz.)

Talán ezért is kell hozzá jó pofát vágni.

Mér vágják a fát maguk alatt az EU bürokraták, azt hiszik jobb lesz, ha odanyújtják a nyakukat is? Levágják a fejüket, semmi kétség. És mivel a média mindig csak örvendezik, észre sem fogják venni, - sem ők, sem a nézők. Csak akkor fog kapcsolni, mikor már hat hónapnál tovább nem kap munkát – és észreveszi, hogy nem jön a segély. Mert hogy nincs rá pénz.

alma blogja

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.