Négymillió tonnás uniós biodízel termelés

2002-ben az akkor még 15 tagországot számláló EU biodízel termelése alig haladta meg az 1 millió tonnát, tavaly - a bővítést is beleszámítva - 1,85 millió tonnánál tartott.

Olajipari szakértők szerint ha végrehajtják a tisztább üzemanyag előtérbe helyezésének, a biodízelt termelő kapacitások növelésének uniós programját, akkor a termelés már 2006. második felében meghaladhatja a 4 millió tonnát.

Az uniós kormányok mind a bioüzemanyag felhasználásának növelését szeretnék, azaz a növényi olajokból és etanolból nyert üzemanyagok térnyerését.

A 15 régi tagországgal számoló uniós termelőkapacitások a múlt év végére el is érték a 2,25 millió tonnát, állítja a növényolaj termelő szövetségének igazgatója. A termelés 80 százalékát repcéből állítják elő, a 15,1 millió tonnás repcetermés csaknem harmadát a bioüzemanyagot gyártó ipar használta fel. A kereslet iránta tavaly is nőtt.

2006. közepére a német biodízelt termelő kapacitások 2 millió tonna, a francia kapacitás 700 ezer tonna, az olasz 550 ezer tonna, a brit 250 ezer, az osztrák 150 ezer lehet és a lengyel is meghaladhatja a 110 ezret. Tíz és százezer tonna közötti kapacitást mondhat majd magának Svédország, Dánia, Csehország. Szlovákia, Spanyolország.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.