Rapid randi: hét perc esély a telitalálatra

Csaba 30 éves közgazdász, és néhány hónap múlva házasodik. Azt a lányt veszi el, akihez az első szava az volt: kinyithatlak? Az ugyancsak 30 éves marketingesként dolgozó Léna igent mondott. Olyan partin történt ez, amelyre mindenki azért ment el, hogy párt találjon. A szervezők ezt nyilvánvalóvá teszik: az egyedülálló és ismerkedni vágyó lányoknak lakatot, a fiúknak kulcsot adnak.

- Így adta magát, hogy mivel szólítsam meg Lénát - magyarázza Csaba.

A 44 éves, felső vezetőként dolgozó József is hasonló rapid randin próbált párra lelni. A villámrandevúkon a párkereső férfiaknak és nőknek mindöszsze néhány percük van arra, hogy eldöntsék, akarnak-e a másikkal később is találkozni. Ezt az úgynevezett szimpátialapon jelzik: bejelölik, hogy ki az, aki megtetszett nekik. Az íveket a találkák szervezői értékelik: kölcsönös találat esetén értesítik a feleket, és megadják nekik a másik elérhetőségét.

- Reggeltől estig dolgozom, nincs időm ismerkedni - indokolja József a részvételét. Számára a nő megjelenése, kisugárzása a választás döntő szempontja.

A 32 éves, nyomdaipari alkalmazott lány, Rita is sokat dolgozik. Munkatárssal nem akar partnerkapcsolatot létesíteni, az utcán nem ismerkedik. Ezért döntött úgy, hogy gyors találkán keres magának társat.

- Több férfit is szimpatikusnak találtam, de a későbbi randevúkon kiderült, hogy tévedtem - meséli párkeresési élményeit Rita. Azt tervezi, újra bejelentkezik egy gyors randira.

A rapid randi ötlete a tengerentúlon született a kilencvenes években, amikor a házasodási kedv alaposan megcsappant, és egyre több, a harmincas éveiben járó férfi és nő élt egyedül. A gyors találkát hamarosan Nyugat-Európa is átvette, az ezredfordulóra Franciaországban lett felettébb népszerű.

Frankó Ágnes, az egyik legrégebbi ilyen hazai vállalkozás, a Rapid Randi vezetője is Párizsban hallott először a szokatlan ismerkedési lehetőségről. Ő maga boldog házasságban él, de mert azt látta, hogy a 25-30 éves fiatalok nemigen tudnak hol és hogyan egymásra találni, néhány éve megszervezte Magyarországon is a gyors randevút.

Kavasánszki Gábor, a 2003-ben indult gyorstalalka.hu honlapot és szolgáltatásait üzemeltető cég vezetője elmondta, hogy ma már kéthetente tartanak randevúkat. E vállalkozások sikerét nemcsak az bizonyítja, hogy egyre többen fordulnak hozzájuk.

- Amire a legbüszkébbek vagyunk - mondja Frankó Ágnes, hogy már négy házasság is köttetett úgy, hogy a párok a szervezésünkben létrejött villámtalálkák során ismerték meg egymást.

Frankó Ágnes azt tapasztalja, a nők nagyobb arányban választanak olyan férfit, aki velük is szívesen találkozna újra. Annak, hogy a férfiak gyakrabban trafálnak mellé, az lehet az oka, hogy félreértik a nők viselkedését. Ha pusztán kedvességből kapnak egy mosolyt, máris azt hiszik, szabad a pálya.

A nők többsége hosszú távú kapcsolat reményében vesz részt a villámrandevúkon, a férfiak zöme néhány alkalmi légyottal is beérné - állítja kísérletekre hivatkozva Bereczki Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének oktatója.

Nemcsak a különböző igényekkel magyarázható a nemek eltérő párkeresési attitűdje. A sajtó a napokban számolt be arról a Münchenben végzett vizsgálatról, amelyben rapid randevúkon részt vevő magányos férfiakat és nőket teszteltek. A berlini, londoni és edinburghi tudósok a párválasztási kritériumokra voltak kíváncsiak. Kiderült, hogy bár mindkét nem elvben a leendő partner egyéniségét tartja a legfontosabbnak, a férfiak végül mégis a nők külleme, a nők viszont a férfiről szerzett összbenyomás alapján döntik el, kivel találkoznának újra. A kutatást vezető Lars Penke, a berlini Humboldt Egyetem pszichológiaprofesszora szerint ez megerősíti az evolúcióbiológia idevágó felvetését. Azt nevezetesen, hogy a nők párválasztáskor többet kockáztatnak: ők teherbe eshetnek, ám a férfit a szexuális együttlét semmire sem kötelezi.

Egyre gyakoribb ugyanakkor, hogy senki nem választ senkit, vagy ha mégis, akkor rosszul. Ma Magyarországon 700 ezerrel több a hajadon és a nőtlen, mint a rendszerváltozás évében. Ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok ne vágynának társa. Egy magyar kutatás szerint ezen belül a nők állandó párkapcsolat iránti igénye nagyobb, mint a férfiaké. (Több mint háromszáz nagyvárosi, 20-30 éves egyedülállót kérdeztek meg, a kutatás vezetője Utasi Ágnes volt.) A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak elsősorban a szexet és a gyengédséget kívánják, a nők viszont inkább az érzelmi biztonságot és a társat, akivel mindent meg lehet beszélni, akivel a szabadidőt aktívan lehet tölteni.

Arra a kérdésre, hogy a nemek párkapcsolati várakozásai miért különböznek, nehéz tudományosan megalapozott magyarázatot adni. Már csak azért is, mert kutatások bizonyítják, hogy mindkét nem hajlandó egyéjszakás kapcsolatokra, persze nem azonos arányban. Az újdonságkeresés elsősorban a férfiak sajátja, szögezi le Bereczki Tamás. Abban pedig, hogy ki mennyire fogékony az újra, a neveltetés is nagy szerepet játszik.

Régen kizárólag a férfiak kezdeményeztek, és az illem is így kívánta, mára azonban emancipálódott a párkeresés a nő megszólíthatja és randevúra hívhatja a neki tetsző férfit. Ilyenkor persze megtörténhet - ahogy a visszautasított lányok beszámolói tanúskodnak róla -, hogy a férfi egyáltalán nem kíváncsi rájuk.

Ami biztos: nincs olyan kultúra, amelyben a nőknek a kiválasztott férfi külleme annyira fontos, mint a férfiak számára a nőké. A férfiakat a partnerválasztásnál a nő státusa érdekli kevésbé. A gyengébbik nem viszont fontosnak tarja a férfi intellektusát, anyagi körülményeit, a társadalomban elfoglalt helyét, jóllehet ez nem feltétlenül tudatos - figyelmeztet Bereczki Tamás. De a férfi nemi identitáshoz mindig is hozzátartozott, hogy gondoskodni kell a családról.

A modern párválasztás végső soron tehát azt is jelenti, hogy a nőknek meg kell felelni. Nem lehet véletlen, hogy sok szingli, azaz a harmincas éveiben járó, zömében értelmiségi, magát eltartó, egyedülálló nő olyan magasra tette a mércét. Jean-Claude Kaufmann francia szociológus vizsgálata arra mutat rá: ezek a nők olyan férfira vágynak, aki egyenrangúként kezeli, de valamilyen módon el is kápráztatja őket.

És ennek az embernek a kiválasztására gyakran nincs több idő, mint hét perc.

A lányok lakatot, a fiúk kulcsot kapnak
A lányok lakatot, a fiúk kulcsot kapnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.