Kivételezett települési cégek?

A kormány támogatja, hogy a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő, közszolgáltatásokat végző vállalkozások közbeszerzési eljárás nélkül juthassanak megrendelésekhez, de a szigorú feltételek lazítását nem fogadja el - közölte lapunkkal Gadó Gábor igazságügyi-minisztériumi helyettes államtitkár. A javaslatot Bakonyi Tibor és Gy. Németh Erzsébet MSZP-s képviselők terjesztették be, ám az elképzelés csak akkor egyeztethető össze az Európai Közösségek Bírósága ítélkezési gyakorlatával, ha a kedvezményes elbírálás kizárólag az önkormányzatok egyszemélyes társaságaira vonatkozik.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy Brüsszel legutóbb idén januárban hozott önkormányzati tulajdonban levő céggel kapcsolatos döntést, s e szerint csak szűk körben és szigorú feltételekkel mellőzhető a verseny. Az ítélet értelmében a másik követelmény az, hogy a bevételeknek meghatározó arányban a közszolgáltatási tevékenységből kell származniuk, ellenkező esetben ugyanis a piaci viszonyok torzulnak. Ezzel szemben a törvénymódosításhoz érkezett olyan javaslat is, amely szerint az értékhatárt ötven százalékra kellene leszállítani, akkor viszont a jogszabály miatt az EU Bizottságának tiltakozásra kellene számítani. Gadó hangsúlyozza: nem lenne szerencsés, ha a képviselők az uniós követelményekkel összeegyeztethetetlen törvényt fogadnának el.

Gadó elmondta: a törvénymódosítás hatálybalépése után a településeknek lehetőségük lesz arra, hogy azokat a vállalkozásaikat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, átalakítsák. Ekkor rögvest élhetnek majd a kedvezőbb lehetőséggel, vagyis saját cégeikkel pályáztatás nélkül köthetik meg a közszolgáltatási szerződést. Annak sincs akadálya, hogy - a tulajdoni arány rögzítése mellett - a több önkormányzat által alapított cégeket is egyszemélyes társaságokká alakítsák. A tervezetről a héten szavaz a parlament.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.