Munkahelyi diszkrimináció életkor szerint

Ötvenen túl megfelelő képzettséggel is szinte lehetetlen munkát találni. Az életkor szerinti diszkriminációt akár hatmillió forinttal is büntethetik.

Szekécs Imréné 55 évesen lett munkanélküli, s bár a képzettségét igénylő állásokat folyamatosan hirdetnek a vállalkozások, elhelyezkedése egyre reménytelenebbnek tűnik. A kereskedelmi végzettségű asszony négy gyermeket nevelt föl, emiatt is hiányzik legalább egy szolgálati éve ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhasson. Kétségbeesetten keresi a munkalehetőséget Pest megye-szerte. A legalkalmasabbnak erre a megyei hirdetési újság tűnt, a meghirdetett, számításba jöhető szinte valamennyi munkahelyet megkereste - mindeddig sikertelenül. Az asszony azt gyanítja, hogy kora miatt diszkriminálják a munkaadók.

A felsorolt példák valóban arra utalnak, hogy a nyugdíj előtt néhány évvel szinte reménytelen munkához jutni. Elmondása szerint Tápiószentmártonban is sikertelenül próbálkozott, ahol a Kincsem Lovaspark látogatók fogadására keresett részmunkaidős dolgozót. Szekécsné jelentkezett, kitöltötte az adó- és a taj-számát is firtató adatlapot. Értesítést máig nem kapott, pedig - állítja - meggyőződött arról, hogy az állás betöltetlen.

Ugyanígy járt az asszony Újszilváson is, ahol egy kereskedelmi cég keresett eladót - azonban itt sem kapott munkát, bár azt ígérték, pár napon belül értesítik. Újbóli - más néven történt - jelentkezésekor pedig biztatták: keresse fel a céget, hogy felvegyék az adatait. Még egyszer nem töltötte ki a papírokat. A történet megismétlődött egy nagykátai benzinkút üzemeltetőjénél, ahol az életkora bevallása után már nem is kecsegtették semmi jóval.

A történet nem egyedi, hasonló esetekről egyre többet hallani. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke, Demeter Judit tapasztalatai szerint azonban az életkor szerinti diszkriminációt a legnehezebb bizonyítani. Ilyen sérelmek előfordulásának bizonyítására a tesztelés szolgálhat. A hivatalhoz eddig kétszáznál is többen tettek bejelentést. A legkirívóbb példákat a multinacionális cégek produkálták, gyakori, hogy létszámleépítésre hivatkozva küldik el az ötven év körüli nőket, hogy a helyükre fiatalokat vehessenek föl. A közigazgatásban elrendelt létszámcsökkentés is az idősebbeket érintette, bár a kormány egyezséget kötött a szakszervezettel védettségükről. A bejelentéseket a hatóság vizsgálja. Kérdésünkre, hogy milyen szankcióra számíthatnak a diszkrimináló munkaadók, Demeter Judit azt mondta: senkit nem tudnak visszahelyezni állásába, mert az a bíróság dolga. Visszatartó hatása annak lehet, hogy nyilvánosságra hozzák az elmarasztaló határozatot, s 50 ezertől hatmillió forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.

Demeter Judit
Demeter Judit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.