Nincs pénz a lepusztult kastélyra

Ötvenkét középsúlyos fogyatékosságú gyermek elhelyezésének ügyében demonstrált a cserhátsurányi speciális iskola szülői munkaközössége az elmúlt napokban a nógrádi megyeháza előtt. Annak a rossz állapotú kastélynak a felújítására, amelyben a gyermekek élnek, a fenntartó megyei önkormányzat - pályázati pénzek hiányában - nem akar költeni.

Az ötvenkét fogyatékos cserhátsurányi gyermek közül harminchárman állami gondozottak. Van közöttük, aki épphogy tanköteles korú, s több huszonéves is. Sokan látás- vagy hallásproblémákkal is küzdenek, így nagyfokú támogatást igényelnek mind az általános, mind a speciális szakiskolai képzés tananyagának elsajátításában.

Pistyur Gábor igazgató több mint tíz kollégájával együtt foglalkozik a rábízott fiatalokkal, akik a környező falvakból, valamint Nógrád megye távolabbi szegletéből érkeztek. Sőt, olykor a megyehatáron túlról is. Dobos Erzsébet tanítónő például Szolnok megyéből hozta ide a gyermekét, s nagyon elégedett az elért eredményekkel: éppen erre az iskolára való tekintettel döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy Cserhátsurányban telepszik le. Most azonban a szülői munkaközösség vezetőjeként is aggódik a folytatás miatt. Az intézmény fenntartója, a megyei közgyűlés ugyanis be akarja zárni az intézményt, s a gyerekeket Pásztóra, valamint Szátokra irányítaná.

A szülők szerint a megyei önkormányzat tervezett intézkedése nem csupán elhamarkodott, de ellentétben áll az esélyegyenlőségi törvénnyel is. Az ugyanis kimondja, hogy az intézmény fenntartói nem hozhatnak olyan intézkedést, amely sérti a hátrányos helyzetűek jogait. Márpedig - állítja Dobos Erzsébet - itt pontosan erről van szó.

Az iskolás gyerekek szülei közül többen Salgótarjánba, a megyeházára utaztak az elmúlt napokban. Arra akartak egyértelmű választ kapni a megyei közgyűlés elnökétől, hogy milyen tervei vannak a fenntartónak a cserhátsurányi iskolával kapcsolatban. Megmarad-e egyáltalán az intézmény? Ha nem, akkor milyen lehetőség lesz a továbbiakban a középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek iskoláztatására? A szülők kíváncsiak voltak arra is, hogy mi lesz ezután a 18-24 év közötti fiatal felnőttek sorsa, akik félő, hogy intézet nélkül maradnak.

A megyei önkormányzat szakértői, valamint a pásztói és a szátoki, hasonló profilú intézet vezetői szerint megoldást lehet találni mindezekre a kérdésekre. Meggyőződésük szerint Nógrád megye két másik intézete átalakítható úgy, hogy azokban a cserhátsurányi fiataloknak megfelelő elhelyezést biztosíthassanak.

Az önkormányzatnál kérdésünkre válaszolva azt közölték: ha akarnák, sem tudnák fenntartani a jelenlegi állapotokat. A cserhátsurányi kastélynak ugyanis olyan az állaga, hogy még ez év végéig is csupán a szakhatóságok nagyvonalúságának köszönhető az ideiglenes működési engedélyük megtartása. A végleges működési engedély megszerzése pedig mintegy 600 millió forint értékű felújítást igényel, ami meghaladja a forráshiányos önkormányzat pénzügyi lehetőségeit.

Ennek az összegnek a megszerzésére több pályázatot is benyújtottak a regionális fejlesztési tanácshoz az elmúlt évben. Még januárban is milliókat költöttek rekonstrukciós tervekre, de pályázataik végül nem nyerték el a szükséges támogatást.

Az érintett szülők végighallgatták, amit a szakértők s az önkormányzati vezetők elmondtak, megköszönték a meghívásukat a szátoki, valamint a pásztói hasonló jellegű intézménybe. Ugyanakkor ők továbbra is úgy érzik, hogy valami olyasmit akartak nekik megmagyarázni, amit nem lehet. Volt, aki már azt is felvetette, hogy ha nem kellenek a gyermekeik Nógrádban, akkor megyén túlra viszik őket.

Ha bezárják, s a gyermekeket végül mégis megyén belül helyezik el, akkor mindössze három hónap lesz az új helyen a befogadásuk előkészítésére. S ugyancsak ennyi idő marad a szülőknek arra, hogy a némelyiküknél teljes egzisztenciális változással, költözéssel, új munkahely szerzésével járó változásra felkészüljenek. Az önkormányzat szerint a felkészülési idő elegendő lehet, ám a szülők ezzel egyáltalán nem értenek egyet.

Szántó József, Cserhátsurány polgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta: ha megszűnik a településükön lévő cserhátsurányi Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon, akkor negyvennyolcan veszítik el állásukat - közülük negyvenhatan ebben a faluban élnek. Cserhátsurányban az önkormányzaton kívül mindössze egy agráripari vállalkozás és egy gyógynövény-feldolgozó ad munkát, a speciális iskola az itteni álláshelyek felét jelenti, ami súlyos problémákat idézhet elő a településen.

A helyi önkormányzatnál úgy látják: nem csupán egy átfogó kastélyrekonstrukció lenne a megoldás, nem csak a 600 millió forintos beruházásban lehet gondolkodni. A gyermekotthon szomszédságában ugyanis a község általános iskolája működik, ahol a diáklétszám csökkenése miatt egy-két tantermet - tekintettel a körülményekre - át tudnának adni. Sőt, az iskolai konyhát is használhatnák közösen. Mint megtudtuk, ettől a megoldástól egyelőre elzárkózott a megyei vezetés.

Nógrád megye önkormányzatának közgyűlése május végén dönt a cserhátsurányi intézet sorsáról.

A szülõk és a gyerekek ragaszkodnak az intézményhez
A szülõk és a gyerekek ragaszkodnak az intézményhez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.