Lettország lemondott egy vitatott területről Oroszország javára

Lettország politikai döntést hozott arról, hogy nem tart igényt egy - ma Oroszországhoz tartozó, de egykor Lettország részét képező - területre Pszkov megyében - jelentette be pénteken a lett televízióban Vaira Vike-Freiberga lett államfő.

Lettország az Oroszországgal kötendő határ-megállapodásban kész lemondani arról, hogy visszaállítsa a második világháború előtti határait - közölte az elnök asszony.

"Finnország elveszítette Karéliát. Feltételezem, hogy valamikor a jövőben Észtország is rászánja magát egy hasonló döntésre. Pragmatikusan kell dönteni, amely hasznos az államnak, egyszerűen bátor politikai döntést kell hozni" - mondta az államfő.

Vike-Freiberga azt is közölte, hogy nincs szükség népszavazásra az Oroszországgal kötendő határ-megállapodás ügyében. Egy lett szervezet, az úgynevezett Abreneiek Egyesülete korábban arra hívta fel a kormányt, hogy ne engedjen Abrene ügyében (így hívják lett nyelven a szóban forgó területet, mai orosz nevén Pitalovót), és írjanak ki népszavazást ebben a kérdésben.

Az 1920-as békeszerződés értelmében a függetlenné vált Lettországhoz csatolták az Abrenei járást (a mai oroszországi Pitalovói kerületet). A második világháború után ez a terület az Oroszországi Föderációhoz került.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.