Fogolykínzás Egyenlítői Guinea börtönében

Hetven fogoly az éhhalál határán van Egyenlítői Guinea egyik börtönében, és helyzetük az elmúlt hetekben tovább romlott. A hatóságok leállították az ételosztást, a foglyok nem léphetnek kapcsolatba családjukkal, ügyvédeikkel és hazájuk konzulátusával sem.

Az Amnesty International szerint a legrosszabb állapotban lévő foglyok között tizenegy külföldi van, akiket 2004 novemberében szabálytalan perben ítéltek el, valamint több egyenlítői-guineai politikai fogoly, akiket 2004-ben tartóztattak le, azóta vádemelés és tárgyalás nélkül tartják őket fogva Malabo város Black Beach nevű börtönében.

Az Amnesty ezért felszólítja Egyenlítői-Guinea hatóságait, hogy haladéktalanul juttassanak az arra rászorulóknak rendszeres élelmet, biztosítsanak számukra orvosi ellátást, távolítsák el a kéz- és lábbilincseket, és azonnal engedjék be a nemzetközi emberi jogi szervezetek, köztük a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit a börtönbe.

A Black Beach börtönben sok fogva tartott nagyon legyengült a kegyetlen bánásmódtól, ráadásul krónikus betegségeiken sem segítenek. “Az éheztetéssel, az orvosi ellátás megtagadásával és a börtön felháborító körülményeivel az egyenlítői-guineai hatóságok a nemzetközi jog által előírt alapvető kötelezettségeiket sem teljesítik. Ez botrányos. Ha nem történik azonnal valami, a Black Beach börtönben fogva tartottak egy része hamarosan meg fog halni" - közölte Kolwaole Olanyan, az Amnesty International afrikai programigazgatója.

A szervezet értesülései szerint a hatóságok 2004 decemberében a foglyok élelmét napi egy csésze rizsre és egy-két zsemlére redukálták, de 2005 februárja óta még ez az élelmezés is kiszámíthatatlan. A foglyok és a letartóztatottak azóta a családjuk által a börtönőrökön keresztül hozzájuk eljuttatott élelemre vannak utalva. A tizenegy külföldi és egyenlítői-guineai politikai foglyokat viszont már éhhalál fenyegeti, mivel nincsen családjuk Malabo-ban, aki segítene rajtuk. A foglyok egyébként nem hagyhatják el celláikat, a külföldieknek pedig a kezét és lábát is megbilincselték.

Az Amnesty megtudta, hogy a tavaly novemberben elítélt hat örményen és öt dél-afrikain kívül négy nigériai állampolgárt is fogva tartanak a Black Beach börtönben anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük, vagy értesítették volna követségüket. A börtön két korábbi foglyát most Malabo rendőrségén őrzik, őket egy szabálytalan eljárás során 2002 júniusában azon vád alapján ítélték el, hogy meg akarták dönteni a kormányt. A szervezet szerint ezek az emberek lelkiismereti foglyok, és feltehetően kínozzák őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.