Kedvező ítélet a Trianon-film ügyében

A székelyudvarhelyi bíróság érvénytelennek nyilvánította kedden azt a rendőrségi jegyzőkönyvet, amely révén a hatóság három hónappal ezelőtt, a Trianon-film levetítése miatt 50 millió lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte Jakab Attilát, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnökét.

A jegyzőkönyv szerint a rendőrség az Országos Filmterjesztő Hatóság feljelentését követően indított nyomozást az ügyben. A román hatóságok azt kifogásolták, hogy Koltay Gábor rendező Trianon című filmjét nem vették fel a Romániában hivatalosan engedélyezett filmek listájára, ezt pedig a forgalmazóknak kérelmezniük kellett volna.

Jakab január 13-án nyújtott be panaszt a pénzbírság miatt a bíróságon. A március 7-i első és az április 5-i második tárgyaláson az érintettet és a tanúkat hallgatták ki. Kedden a bíróságon közölték, az ítélet helyt adott Jakab Attila fellebbezésének. A bírság tehát nem volt törvényes: a filmszínházakra vonatkozó jogszabályt a klubrendezvényekre nem alkalmazhatják.

Az ítélet nem jogerős, így a rendőrség fellebbezést nyújthat be ellene. Jakab közölte, ez esetben kész vállalni álláspontját a Hargita Megyei Törvényszéken is. A hatósági álláspont azért is fontos, mert a jövő héten a csíkszeredai bíróság hirdet ítéletet Kovács Imre Csaba, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) képviselője által benyújtott hasonló kereset ügyében. Kovácsra a rendőrség a Trianon-film hivatalos engedélyek nélküli csíkszeredai levetítésének megszervezése miatt szintén 50 millió lejes pénzbírságot rótt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.