Timosenko kosarat adott az orosz elnöknek

Meghatározatlan időre elhalasztotta április 15-16-ra tervezett moszkvai hivatalos látogatását Julija Timosenko ukrán miniszterelnök - jelentették be Kijevben az ukrán kormány szerdai ülése után.

A kormányfő szerda este közölte: Viktor Juscsenko elnök utasítására döntött így, a tavaszi vetési munkálatokkal kapcsolatos szervezési feladatok, illetve a kőolajpiaci gondok megoldása érdekében meghozandó halaszthatatlan intézkedések miatt.

Előzőleg ukrán politikusok különbözőképpen indokolták a döntést: Szerhij Terjohin gazdasági miniszter a vizit elhalasztását Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész előző napi nyilatkozatával, Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettes pedig a bonyolult gazdasági-szociális helyzettel indokolta, amelynek megoldásához szükség van a kormányfő jelenlétére. Andrij Skil, a Timosenko vezette Haza párt parlamenti képviselője szerint a kormányfő döntését az indokolhatta, hogy sem a külügyminisztérium, sem az államfő nem reagált az orosz főügyész kijelentésére.

Volodimir Usztyinov kedden a duma jogi bizottságában megerősítette, hogy nem szünteti meg az eljárást Julija Timosenko ellen egy régi korrupciós ügyben, de jelezte: ez nem zavarja az ukrán miniszterelnök tervezett moszkvai látogatását, hiszen a nemzetközi normák mentességet biztosítanak neki. "Oroszországot 100 millió dolláros kár érte. Ha kártérítést fizetnének, az változtatna a dolgon" - fejtegette a főügyész.

Oroszország tavaly szeptemberben, az ukrán elnökválasztási kampány teljében letartóztatási végzést adott ki Timosenko ellen - aki nem jelent meg az orosz katonai ügyészség idézésére - és köröztette az Interpollal is. Moszkva azzal vádolja Timosenkót, hogy 1995-ben, az ukrán energiavállalat vezetőjeként kenőpénzt fizetett az orosz védelmi tárca egyes tisztségviselőinek.

Kirill Kulikov, az Interpol ukrajnai nemzeti irodájának megbízott vezetője közölte: Julija Timosenko kikerült az Interpol valamennyi körözési rendszeréből, a kormányfőt nem lehet őrizetbe venni az orosz katonai főügyészség által emelt vád alapján.

A szerdai kormányülésen a Timosenko távollétében elnöklő Anatolij Kinah első miniszterelnök-helyettes az orosz főügyész kijelentése kapcsán közölte: "Úgy gondolom, független államként megtaláljuk a módját, hogy megvédelmezzünk mind Ukrajna, mind Julija Timosenko kormányfő becsületét".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában azt közölte, hogy Timosenko látogatásának nincs akadálya és továbbra is várják az orosz fővárosba az ukrán kormányfőt.

Az ukrán fél január 7-én jelentette be, hogy a kormányfő Moszkvába kíván látogatni, elfogadva az orosz fél meghívását. Timosenko Vlagyimir Putyin elnökkel, Mihail Fradkov kormányfővel és Arkagyij Volkszkijjal, az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének vezetőjével találkozott volna.

A látogatás során Timosenko többek között az Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán részvételével létrehozandó közös gazdasági térséggel kapcsolatos ukrán álláspontot ismertette volna orosz vendéglátóival.

Anatolij Hricenko ukrán védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy április 25-én Moszkvába utazik, hogy megvitassa a kétoldalú katonai kapcsolatok helyzetét Szergej Ivanov orosz védelmi miniszterrel. Mint mondta, utazásának időpontjára nincs befolyással a kormányfő látogatásának elhalasztása.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.