Csaknem húszezer jegy kelt el a Titanicon

A 12. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál  11 napja alatt a 63 film 118 vetítésére 19600 néző váltott jegyet.

A közönségdíjat idén a Zsinóron című alkotás kapta. A második legnépszerűbb film a fesztiválközönség szavazatai alapján a Tokiói keresztapák című anime lett. A harmadik helyen A nagy hullarablás című amerikai road-movie végzett.

Teltházzal ment Zhang Yimou kínai rendező wuxiafilmjét, a Repülő tőrök klánja, és Hal Hartley legfrissebb alkotása, a Hétfői lány. Minden jegy elkelt az Anyámat!, az Intim vallomások és a Változó idők című francia filmekre, a brit Tisztogatókra és a Kitartó szerelemre, a Két nővér című koreai thrillerre, a hongkongi Fruit Chan Extrém esetek: Gombócok című alkotására, a cseh-izlandi Keserű kávéra és a Fehérítő, ammónia és feketekávé című norvég fekete komédiára. Az eladott jegyek száma alapján a fesztivál két legsikeresebb filmje a japán kult-anime, a Páncélba zárt szellem 2.,és Katsushiro Otomo régóta várt Gőzfiú című animéje volt. Teltházzal ment a fesztivál egyik kuriózumának számító 1967-es ősmanga, a Nindzsák bandája. A műfaji sokszínűséget soha ilyen nyitottan nem fogadta még a közönség. A dokumentumfilm szekciót eddig nem látott érdeklődés övezte, a Cseh álom, és a Bár a pályaudvaron című alkotásokat látták a legtöbben az Örökmozgóban.

A március 31. és április 10. között megrendezett fesztivál ideje alatt vendégeink voltak Forgács Péter és Vaughan Pilikian rendezők, Paul Török, Frank Mannion és Mark Lavender producerek, akikkel a közönség és a sajtó is találkozhatott.

A 12. Titanic Filmfesztivál hivatalos honlapját minden várakozást felülmúlóan sokan keresték fel: 26 000 látogatót és 205 000 oldalletöltést regisztráltunk. A sikerre való tekintettel a Titanic szervezői úgy döntöttek, hogy évközben is aktív és információkkal bővített honlapként üzemel.

A hazai és nemzetközi sajtó által akkreditált 260 újságíró számára 52 sajtóvetítést tartottunk. A fesztivállal kapcsolatosan eddig 53 interjú készült.

A Titanic legénysége a fesztivál előkészítése során 30 főből állt, a fesztivál alatt további 50 önkéntes segítette munkánkat. A filmrakományt 14 tolmács fordította magyarra.

A fesztivál új, tavaszi időpontja beigazolta a szervezők várakozásait, így a 2006-os Titanic Nemzetközi Filmfesztivál már ehhez az időponthoz igazodik. A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) jövő évben nemzetközi zsűrit delegál a fesztiválra, amely szakmai díjjal értékeli majd a jövő évi mustra legjobbnak talált alkotását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.