Évekig üldözték a fejvadászok

A Nemzeti Nyomozó Iroda fejvadászegységének segítségével április ötödikén a holland rendőrség Amszterdamban elfogta Varga Tamást, akit milliárdos áfacsalással vádol a Fővárosi Főügyészség, s akit korábban, távollétében, más gazdasági bűncselekményekért elítéltek.

Április 5-én este hét után néhány perccel a holland rendőrök bekopogtattak Amszterdam külvárosában egy lakótelepi luxuslakásba. Varga Tamás magyar állampolgárt keresték, aki ellen évekkel ezelőtt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a magyar hatóságok. Vargát - egyebek között - egy 1999-es ügylettel öszszefüggésben hárommilliárd forintos áfacsalással vádolja a Fővárosi Főügyészség. A vádiratot távollétében, még 2003 nyarán benyújtották ellene az illetékes bíróságra.

Varga a holland rendőrök láttán berohant egy szobába, és magára zárta az ajtót. Miután figyelmeztették, ha nem adja meg magát, kénytelenek lesznek rátörni az ajtót, önként előjött és megadta magát. Évek óta tartó bujkálása ezzel véget ért.

Vargát 2002 óta keresték az ORFK fejvadászai. Hoffmann János alezredes tájékoztatása szerint még az APEH Bűnügyi Igazgatósága kérte fel egységét az akkor már évek óta ismeretlen helyen tartózkodó Varga elfogására. Kiderült, hogy Varga feleségével együtt külföldre menekült, gyermeke - állítólag - már Prágában született. Közvetlenül sem szüleivel vagy más hozzátartozóival, sem barátaival, üzlettársaival nem tartott kapcsolatot. A fejvadászoknak hónapokba telt, amíg titkosszolgálati eszközökkel rátaláltak arra a személyre, akin keresztül Varga a távolból az ügyeit intézte. 2002. december 6-án bukkantak rá a fejvadászok arra a prágai lakásra, ahol Varga családjával élt. Hoffmann alezredes látta a férfit a lakás ablakában, ám mire a cseh rendőrség akcióba léphetett volna, beesteledett, s Prágában 22 óra után a rendőrség nem zaklathatja az embereket, még a körözötteket sem.

A cseh rendőrök úgy döntöttek, reggelig "blokkolják a lakást". Reggelre azonban Varga Tamásnak nyoma veszett. Soha többé nem lépett kapcsolatba azzal a közvetítővel, aki - tudtán kívül - a nyomára vezette a magyar rendőrséget.

Újabb két év telt el, mire a fejvadászok - Hoffmann által nem részletezett titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel - kiderítették, hogy Varga Amszterdam egyik külvárosi lakótelepén, kívülről jellegtelen, belül azonban luxuskörülményeket biztosító lakásban él. Április 4-én két magyar nyomozó utazott Hollandiába Varga azonosítására. Az ő jelenlétükben vették őrizetbe Vargát a helyi rendőrök.

A "vállalkozó Varga" ellen először 1998-ban emelt vádat az V-VIII-XIII. kerületi ügyészség, egy söröző felújításával összefüggésben csalásért és okirat-hamisításért. Az újságok címlapjára pedig akkor került, amikor kiderült, hogy a 90-es évek elején felvásárolta a hazatelepülő magyarok azon jogát, hogy vámmentesen hozhatnak haza egy-egy személygépkocsit. A hatóságok szerint ehhez nem volt joga. Vargát a luxusautók csempészetéért a Pest Megyei Bíróság távollétében két év hat hónapi szabadságvesztésre ítélte. Ugyancsak két év hat hónapot kapott a Fejér Megyei Bíróságtól a Dunaferr részvényeivel elkövetett visszaélésekben vállalt szerepéért; az ügyészség abban az ügyben okirat-hamisítással és orgazdasággal vádolta Vargát.

Az utolsó, minden korábbinál nagyobb kárértékű ügy, amelynek Varga Tamás a vádhatóság szerint kulcsszereplője volt, egy szövevényes céghálózat felhasználásával elkövetett áfacsalás, amely állítólag mintegy hárommilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Társaival különböző nagyberuházásokat, stadionépítést és kastélyrekonstrukciót vállaltak, majd fiktív számlák felhasználásával ténylegesen el sem végzett munkák után is visszaigényelték a forgalmi adót. Azokat a cégeket, amelyeknek jog szerint be kellett volna fizetniük az áfát, s amelyeket alvállalkozókként foglalkoztattak, fantomizálták.

Varga és a Fidesz

Varga Tamást a 90-es évek elején a Fidesz gazdasági tanácsadójaként ismerte meg a közvélemény. Ebben az időszakban közreműködött a Fidesz és az MDF közös használatába utalt székház, a budapesti Tiszti Kaszinó eladásában. Egy időben tulajdonosa (részvényese) és igazgatósági tagja is volt annak a Quality Invest Rt.-nek, amely az Élet és Irodalom néhány évvel ezelőtti tényfeltáró riportja szerint 102 millió forintot kapott a székházból származó bevételből. A Quality később az Orbán Győző által jegyzett Dolomit Kft. tulajdonosaitól vásárolt meg 1993 tavaszán 4,75 millió forint névértékű tulajdoni hányadot. Fél év múlva a Quality Invest Rt.-t képviselő Kövér Szilárd bejelentette, hogy a korábban megszerzett üzletrészt jóval névérték alatt, 1,2 millió forintért eladja a Dolomit Kft.-nek. Varga részt vett több olyan - később Fidesz-közeliként emlegetett - cég megalapításában, illetve irányításában, amelyek között volt olyan, amelyet utóbb Kaya Ibrahim vagy Josip Tot adataival fantomizáltak.

Varga Tamás archív felvételen: foghatja a fejét
Varga Tamás archív felvételen: foghatja a fejét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.