Európa textilipara végveszélyben

Naponta 750 állás és ötven vállalat szűnik meg az EU textil-, és ruhaiparában. Ennek fő oka a kínai behozatal. A harisnyáknál közel 2000 százalékos az importnövekedés. Brüsszel kivár, de amúgy sem tehet túl sokat.

Fellázadt a hét végére az európai textiles szakma, miután ismertté váltak az első adatok a kínai importkvóták januári eltörlése óta. A pulóverek és gyapjúmellények termékcsoportjában például 893 százalékkal, a nadrágoknál 201, míg a harisnyáknál 1940 (!) százalékkal nőtt a január-februári behozatal az előző év azonos időszakához képest - legalábbis a régi EU-tizenötöknél.

Az Európai Bizottság szerdán olyan irányelveket fogadott el, amelyek végső esetben ideiglenesen lehetővé teszik a behozatali kvóták visszaállítását. Ilyen lépésre legkorábban júniusban kerülhet sor. Az európai textileseket tömörítő Euratex azonban dühös, és - Amerikára hivatkozva - azonnali lépéseket sürget. - Nem várhatunk júniusig, mert naponta már ezer álláshely szűnik majd meg, a jövő év vége előtt pedig akár egymillióan is elveszíthetik a munkájukat - jelentette ki Brüsszelben Filiep Libeert, az Euratex képviseletében.

A kínai árudömping a szabadkereskedelem ára: nemcsak nehéz ellene fellépni, de talán nem is tanácsos. Az EU-tagállamok mindenesetre megosztottak, s a kvótapártiak a legjobb esetben is csak pár év alatt lejáró védzáradékokat érhetnek el. Ezekhez is "súlyos piaci zavarok" meglétét kellene bizonyítani.

A kínai textilipar közismerten óriási gyártókapacitással, alacsony költségen termel. Európai szakértők szerint az itteni textilipar felét-harmadát teheti tönkre. Az importkvóták eltörlése Kína WTO-tagságára vezethető viszsza. Brüsszel a szabadkereskedelmi tárgyalások ún. uruguayi fordulójában rákényszerült, hogy 2005-től felszámolja a kvótákat. Ezt megelőzően pedig az EU azért támogatta Peking felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe, mert óriási üzletet látott benne, például a mobiltelefóniában. Ez most más területeken üt vissza. - Meg kell engedni Kínának is, hogy a kvótaeltörlésből hasznot húzzon - fogalmazott jobb híján Peter Mandelson, az unió kereskedelmi biztosa. Thomas Ostros, a liberalizációpárti Svédország kereskedelmi minisztere már a szerdai felemás európai bizottsági lépést is "aggasztóan piacvédőnek" tartotta. Libeert szerint viszont Ostros manőverezi az EU-t "az állástalan fogyasztó igazságtalan világába."

A május 29-i franciaországi EU-népszavazás egyre kiélezettebb vitájában a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen igencsak belekapaszkodott a kínai textilimport adataiba. Mint mondta, a török EU-csatlakozás perspektívája és a kínai ruha egyaránt invázióval fenyegeti Európát.

Az eladó egy vásárlóval beszélget Peking egyik textilüzletében
Az eladó egy vásárlóval beszélget Peking egyik textilüzletében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.