Tőkecsökkentés a volt Baumag-elnök irányította cégcsoportnál

Több mint kétmilliárd forinttal csökkentette négy cégének jegyzett tőkéjét a Balázs László volt Baumag-elnök irányította Agenda-H, amivel meg kívánják szüntetni a társaságok könyvvizsgálatát.

Összesen több mint kétmilliárd forinttal csökkentette négy kft.-jének jegyzett tőkéjét az Agenda-H szövetkezet - derül ki a cégadatokból. Állítólag a Balázs László volt Baumag-elnök által irányított, soktagú cégcsoportban lelhető fel az a több tízmilliárdos vagyon, amelynek visszafizetését másfél éve hiába várja 12 ezer egykori Baumag-befektető.

A vagyon egy része a külvilág felé a cégek jegyzett tőkéjében jelenik meg. Az érintett kft.-k - a St. Hubertus Kft, a Bükkszék Apartmanra keresztelt Kálmánbau Kft., az Aquapolis Apartman Kft. és az Aquapolis Élményfürdő Kft. - a Baumag-ügyek kapcsán folyó nyomozás miatt rendőrségi zár alatt vannak, csakúgy, mint az Agenda-H legtöbb vagyoneleme.

A lépés nyomán mind a négy cég jegyzett tőkéje 50 millió forint lett. Ugyan jogi szakértők szerint a tőkecsökkentés elvileg eredményezhetne vagyonkivonást is, Balázs László - a hivatalos közleményhez hasonlóan - lapunknak leszögezte: gyakorlati pénzmozgás nem történt, csupán a vagyon "címkéje" változott meg jegyzett tőkéről tőketartalékra. A lépést az Agenda-H elnöke írásban azzal indokolta, hogy csak az 50 millió forint jegyzett tőke feletti
kft.-knél kötelező a könyvvizsgálat, ám mivel cégeik mostanában - a büntetőeljárás miatt - "nem végeznek túl sok munkát", az intézkedéssel több millió forint könyvvizsgálati díjat takaríthatnak meg.

Szavai szerint a bűnügyi zárlat miatt maga az Agenda-H sem végzett tavaly semmilyen tevékenységet. (Eme társaságnál, miután szövetkezetről van szó, eleve nem kötelező a könyvvizsgálat, így ezt nem is kívánják igénybe venni.)

Leszögezte, nincs semmiféle mögöttes szándéka a könyvvizsgálat megszüntetésével: a rendőrségi eljárásra utalva megjegyezte, "ép elmével nem lehet azt gondolni, hogy éppen most kezdek el manipulálni az adatokkal".

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a cégpapírok szerint a Baumag vezetőségének korábban igen sok vitája támadt a különböző könyvvizsgálókkal. A szövetkezet elleni nyomozást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányságon tegnap értesülésünket nem kívánták kommentálni.

Balázs László ismételten leszögezte: nem követett el semmilyen bűncselekményt, így reményét fejezte ki aziránt, hogy a rendőrségi zár csak átmeneti lesz. Közölte: az 500 legkisebb üzletrész-tulajdonosuknak adott ajánlatuk "alapján" rendben folyik az üzletrészek felvásárlása. Hozzátette: május 6-án tartják az Agenda-H következő közgyűlését, ahova várják az esetleg belépni szándékozókat is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.