Porszívógyárban, két műszakban

A Jászságban, azon belül is Jászberényben meglehetősen alacsony, négy-öt százalékos a munkanélküliségi ráta: a kedvező arány főként a térség legnagyobb foglalkoztatójának, az Electrolux Lehel Kft.-nek köszönhető.

Az eddig hűtőgépeket és fagyasztóládákat előállító gyáregység a napokban új üzemrésszel gazdagodott, a svédországi porszívógyártását ugyanis Jászberénybe telepítette az anyacég, s ezzel újabb kétszáz ember számára nyílt munkalehetőség. Az álláshelyek betöltése nem volt egyszerű, hiszen Jászberényben már egyre kevesebb a "szabad munkaerő", így a környékbeli falvakból, sőt, Szolnok térségéből is toboroztak embereket. Bakos Sándorné például a Jászberénytől negyven kilométerre lévő Zagyvarékasról jár be nap mint nap a porszívógyárba. Ha reggeli műszakba van beosztva, akkor kora hajnalban, fél négykor kel, hogy elérje a fél ötkor induló távolsági buszt, s így fél hatkor már a munkahelyén lehet. A reggeli műszak hat órától délután kettőig tart, a távolsági busz pedig, fél háromkor indul vissza Zagyvarékasra. Bakos Sándorné ötvenéves, azt mondja, az ő korában már nemigen válogathat a munkalehetőségek között. Korábban Szolnokon dolgozott egy nyomtatványboltban társtulajdonosként, de egy üzleti vita miatt a bolt bezárt, ő pedig, az utcára került. Kapóra jött a jászberényi gyár felhívása: jelentkezett, és tavaly év végén fel is vették. Két műszakban dolgozik, ha reggel kezd, délután ér haza, ha a délutános műszakba osztják be, akkor este tízkor végez, s nagyjából éjfél lesz, amikorra ágyba kerül.

Palotai Nikolett jászberényi, a szüleivel lakik. Tavaly végezte el a kereskedelmi szakközépiskolát Jászapátiban, de nem tudott a képesítésének megfelelően elhelyezkedni, így a porszívógyárat választotta első munkahelyeként. Nem teljesítményarányosan, hanem órabérben dolgoznak, így mindkét nő nagyjából azonos, hetven-hetvenötezer forintos, nettó fizetést vihet haza. Emellett negyedévente tizenötezer forint úgynevezett bónuszpénzt kaphatnak, ami akkor jár, ha nem hiányoztak igazolatlanul a munkahelyükről, s a munkájukban sem találnak kifogásolnivalót.

Ramos József targoncás a gyárban. Ő Jászalsószentgyörgyből utazik nap mint nap Jászberénybe. Korábban is ebben a városban, de egy másik üzemben dolgozott. Azért ment át az Electroluxhoz, mert az előző munkahelyén három műszakba osztották be, így gyakran éjszakázott. A feleségével három kisgyereket nevelnek, s a családot megterhelte a férfi távolléte. A porszívógyár két műszakos munkarendje sokkal jobban megfelel nekik - mondja Ramos József. Hozzáteszi: több roma is dolgozik az üzemben, a dolgozók kiválasztásánál nem érte őket hátrányos megkülönböztetés a származásuk miatt. Az üzemben, többekkel beszélgetve az is kiderül: Jászberény mellett a legtöbben Jászladányból, Hevesről, Jászárokszállásról, Jászfelsőszentgyörgyből, Jászkisérről és Alattyánból járnak be a gyárba dolgozni.

Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója a porszívógyár avatása után arról beszélt: nemcsak a gyáron belül teremtettek új munkahelyeket, hanem a beszállítóik révén is. A porszívógyár alkatrészeit főként hazai gyártóktól szerzik be, így joggal érezhetik magyar terméknek a svéd fejlesztésű háztartási kisgépeket, amelyeket egyébként a világ szinte minden országába exportálnak. Szavai szerint az utóbbi tíz-tizenöt évben gyökeresen megváltozott a termelés hatékonysága Jászberényben is: 1991-ben, az Electrolux megjelenése előtt a Lehel Hűtőgépgyárban négyezer-hatszáz dolgozó évente félmillió terméket állított elő, ma háromezer-hétszázan gyártanak ötmillió hűtőt, fagyasztóládát és porszívót ugyanitt.

Vass Attilától, a porszívógyár igazgatójától megtudtuk: az alkalmazottak nagy részének a kiválasztásakor nem volt feltétel a középfokú végzettség, ennek ellenére a jelentkezők többsége érettségivel vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezik. A távolabbi településeken élők bejárását megkönnyíti, hogy igénybe vehetik a cég munkásjáratát, a menetrend szerinti járatokkal utazóknak pedig a költségeik nyolcvan százalékát megtérítik.

Draskovics és a magyar élelmiszerek

A porszívógyár ünnepélyes átadásán az elmúlt napokban részt vett Draskovics Tibor pénzügyminiszter, akitől megkérdeztük: a saját bevásárlásainál vajon előnyben részesíti-e a magyar, vagy legalábbis hazai gyárakban készült termékeket? A miniszter azt válaszolta: az élelmiszerek esetében mindenképp ügyel erre, s nem csupán azért, mert így közvetve a hazai mezőgazdaságot támogatja, hanem azért is, mert a magyar élelmiszereket finomabbnak találja több importált terméknél. Az elektronikai, vagy tartós fogyasztási cikkek esetében azonban szavai szerint gyakran hiába törekedne erre. Az Electrolux porszívóiról például tudni, hogy Jászberényben készültek - lévén Európában immár ez az egyetlen, ilyen jellegű üzeme a cégcsoportnak - ám sok esetben nem állapítható meg egészen pontosan a termékek származási helye - mondta a pénzügyminiszter.

A térség legnagyobb foglalkoztatója az Electrolux
A térség legnagyobb foglalkoztatója az Electrolux
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.