Katonai biztosítás 172 kilométeren

A Pakisztán és India közötti békefolyamat talán eddigi legkritikusabb részéhez érkezett a Szrinagar-Muzaffarabad buszjárat megindításával.

Az esetleges haszonhoz kétség sem fér, hiszen a 172 kilométeres út egykor Kasmír ütőerét jelentette. A probléma a biztonsággal van, és az új szimbólum fenntarthatóságával. Talán nem véletlen, hogy pontosan nem tudni, milyen menetrend szerint közlekednek majd a buszok. Mindennek ellenére rendkívül jelentős fejleményről van szó az indiai-pakisztáni közeledés folyamatában. A két éve megkezdődött olvadást nem hátráltatta sem az indiai kormányváltás, sem az, hogy Pakisztánban jelentős utcai demonstrációkon követelték Pervez Musarraf elnök távozását. Komoly nemzetközi szimpátia kíséri a folyamatot. Pakisztánban az okozza a nehézséget, hogy szembe kell fordulni azokkal a kasmíri szélsőséges félkatonai szervezetekkel, melyeket korábban bálványoztak. Indiában viszont könynyebbséget jelent, hogy az egész folyamatot még a mai ellenzék indította el, így az alapkérdésekben egyetértés van, legalábbis a politikai elitben.

A békefolyamat eddig inkább a bizalom kiépítését, s bizonyos szimbolikus lépéseket hozott. A nehézsúlyú kérdéseket, Kasmír jövőbeli státusát,
a fegyverkezési versenyt,
és az indiai muzulmánok helyzetét eddig inkább csak kerülgették. (K. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.